Новата грипна вълна затваря училища в страната

OFFNews 02 март 2020 в 13:16 4680 0

Снимка Pixabay

Вълната от грип тип B повали голяма част от учениците и наложи втора грипна ваканция на няколко места в страната.

В Бургас, където заболеваемостта е между 20 - 30%, кметът Димитър Николов обяви за неучебни 4, 5 и 6 март.

Със заповед на кмета са отменени всички масови събития с участието на деца за 3-ти март.

Грипна ваканция беше обявена и във Варна и областта от 3 до 6 март включително. Това стана ясно след заседание на епидемиологичната комисия във Варна. Болните са 168 на 100 000. Следващото заседание на комисията ще бъде на 6 март.

В Пернишка област също е обявена грипна ваканция. Училищата ще бъдат затворени от сряда до петък. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието. Мярката се предприема по предписание на РЗИ заради повишения брой остри респираторни заболявания в региона. Децата ще бъдат отново на училище в понеделник - 9 март.

От днес учебните занятия се преустановяват и в Добрич и София-област. През миналата седмица в принудителна ваканция излязоха и част от учебните заведения в градовете Пловдив и Раковски. За учениците от Балчик, Каварна и Генерал Тошево неучебните дни са 2 и 4 март.

В Благоевград е препоръчано преустановяване на учебните занятия във всички училища от 4 до 6 март, включително.

В община Дулово от 2 до 4 март също се преустановяват занятията във всички училища. Детските градини и ясли ще продължат да работят при режим „засилен филтър“. Ще бъдат използвани мобилни термометри, дезинфекциращи постелки, както и проверки още на входа на градината.

По разпореждане на местните здравни инспекции временно се прекратяват плановите операции в лечебните заведения, свижданията, женските и детски консултации, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

Грипният вирус тип В (Виктория) засяга най-често децата между 5 и 15 години. Симптомите са висока температура, втрисане, болки в мускулите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови