Нова апаратура в УМБАЛ Бургас

OFFNews 28 май 2021 в 15:52 1493 0

Новият доплер в Нервно отделение

Няколко нови апарата за образна диагностика купи УМБАЛ Бургас. Те са от най-висок клас и с множество функции, което позволява да се използват в няколко специалности - кардиология, за коремни изследвания, акушерство и гинекология - включително 3D и 4D образи, неврология, урология, педиатрия, повърхностни структури и съдове, мускулно-скелетна диагностика и др.

Сред закупените апарати има няколко ехографа за Спешно и Родилно отделения, ехокардиограф, съдов доплер.

Доплерът вече е монтиран в сектора за Функционална диагностика на нервната система в Нервно отделение. Доплеровото изследване е важна стъпка за поставяне на правилната диагноза. Новият апарат има възможност за различни видове изследвания - на кръвоносните съдове и кръвотока в шийната област, на вени и артерии на крайници, на кръвния ток в вътрешно-черепните мозъчни артерии.

Така може да се получи цялостна представа за мозъчното кръвообращение, съдовото съпротивление, количеството кръв, което преминава за единица време, стеснения на кръвоносните съдове, наличието на атеросклеротични плаки и тромби. Апаратът ще се използва за диагностика на пациенти от много болнични отделения.

Сред новозакупените апарати е дълго чаканото С-рамо - мобилен рентгенов апарат, който може да се използва директно в операционните зали, с по-ниско лъчение от стандартния рентген и дава качествен образ в реално време, което улеснява работата на хирурзите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови