Нов метод позволява облъчването на множество метастази едновременно

OFFNews 18 януари 2022 в 10:41 1162 0

Снимка Уни Хоспитал

Нов метод в радиохирургията дава възможност за едновременно облъчване на множество метастази в областта на главата и съкращава времето за облъчване. Прилага се в онкологичния център „Уни Хоспитал“, където разполагат със съвременната апаратура. 

Изцяло автоматизирано-роботизираните движения позволяват лечението да започне и да бъде проследено без последващи влизания в залата за провеждане на лъчетерапия.

Същевременно новата методика се справя успешно с едно от големите предизвикателства в областта на стереотактичната радиохирургия – максималното запазване на здравите тъкани. Облъчването при тази методика е некомпланарно (облъчване от множество входни точки, осигурено чрез ротация на пациентската маса), като по този начин дозата, получена в околните тъкани, е много по-малка. Това, от своя страна, осигурява възможност за последващо лечение, ако такова е необходимо.

Благодарение на новия метод пациентите с множество мозъчни метастази ще имат възможност за оптимално и навременно лечение и значително подобрение на качеството на живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови