Над 75% от кръводарителите у нас дават кръв под натиск или незаконно

OFFNews Последна промяна на 13 юни 2021 в 19:50 1260 0

Снимка Image by Michelle Gordon from

Повече от три четвърти от кръводарителите в България дават кръв под натиск или незаконно - срещу пари. Това посочват от Българската организация за доброволно кръводаряване /БОДК/ по повод на 14 юни - Световният ден на доброволния кръводарител.

През 2021 г. домакин на кампанията е Италия, с посланието - "Дари кръв, за да продължи да бие сърцето на Света!". Целта е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти.

От организацията посочват, че институциите в България продължават да прехвърлят отговорността си върху пациентите, като ги принуждават да си търсят дарители. Според БОДК тази практика е в основата на развитата незаконна търговия с кръв в цялата страна, както и че тя пряко засяга желанието на доброволните кръводарители да даряват кръв.
Мобилното приложение "Дари кръв" на БОДК за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв оказва помощ и е на разположение на потребителите в цялата страна напълно безплатно 24/7. За по-малко от година през приложението са проведени повече от 280 успешни акции за спешна нужда от кръводарители, от които около 35% - с търсене на конкретна кръвна група.

На 14 юни, като част от отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител, БОДК стартира и инициативата си Академия за доброволци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови

Още от Здраве

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !