Над 40% от пациентите в психиатричната клиника на Александровска с риск от самоубийство

OFFNews 07 октомври 2019 в 14:30 2080 0

Снимка Pixabay

Над 40% са приетите по спешност пациенти в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ Александровска,  за периода януари-август. Хоспитализираните са били 809 души, съобщават от лечебното заведение.

Психообучителните групи през този период са посещавани от 95% от пациентите, заниманията по музикотерапия – от половината болни, трудотерапията – от 90% от пациентите. Голяма част от психично болните са посещавали социален клуб, литературен клуб, фитнес занимания, краткосрочна терапия и обучение по английски език в психиатрията на Александровска болница.

Наличните рехабилитационни програми, които се прилагат в клиниката, дават възможност да се направи опит да се редуцира броя на хоспитализациите, да се постигне по-бързо възстановяване от болестта, да се тренират основни умения, необходими за самостоятелно справяне в ежедневието, да се преодолеят изолацията и самотата.

Във връзка със Световния ден на психичното здраве на 8 октомври в болницата ще се проведе рецитал-концерт. Тази година проявите са с мото „Да работим заедно за превенция на самоубийствата!“.

По данни на Световната федерация по психично здраве, на всеки 40 секунди, някой се опитва да сложи край на живота си. Често това се дължи на нелекувана депресия или друга психична болест, трудно справяне с житейските кризи и невъзможност за адаптиране към действителността. Пациентите с тежки и продължителни психични заболявания имат социални и когнитивни дефицити, които ги стигматизират в обществото – достига се до социално отхвърляне и липса на социална подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови