МОН отменя всички ученически олимпиади и състезания до 11 март

Градините остават отворени, но болните деца ще бъдат връщани, предупреждава министерството на образованието

Александра Маркарян 05 март 2020 в 17:29 4843 0

Дните от 6 до 11 март включително се обявяват за неучебни от Министерството на образованието и науката, съобщи пресцентърът на МОН минути след издаването на заповед с такава препоръка от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Учениците се връщат в клас на 12 март, четвъртък, а пропуснатият материал трябва да бъде преструктуриран по преценка на учителите.

До 11 март вкл. се отменят и всички насрочени областни кръгове на олимпиадите и състезанията за учениците. Нови дати ще бъдат обявени допълнително, се казва в прессъобщението от министерството.

Заповедта на Ананиев бе издадена във връзка с регистрирания нов епидемичен подем от грип и остри респираторни заболявания и в условията на епидемично разпространение на COVID-19 в световен план. Целта е превенция и ограничаване разпространението на вирусните заболявания и опазване здравето на децата и учениците.

В заповедта на здравния министър се препоръчва на университетите да ограничат провеждането на занятия и упражнения в този период.

Детските градини остават отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа и съблюдаване за недопускане на болни или неизлекувани деца, пишат още от просветното министерство. Следва и да се предприемат засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията, както и за спазване на постоянна хигиена. По решение на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в определения превантивен ограничителен период до 12 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews