Грипна епидемия в цялата страна от 6-и до 11 март: затварят всички училища, спират плановите операции

Градините остават отворени, но задължително децата ще бъдат преглеждани на входа

Александра Маркарян 05 март 2020 в 16:15 15803 0

Грипна епидемия се обявява в цялата страна, считано от утре, 6 март, със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Тя ще продължи до 11 март (сряда) включително, а през това време всички училища ще останат затворени.

Епидемията се обявява „във връзка с регистрирания към момента нов епидемичен подем на заболявания от грип и остри респиратонрни заболявания, вкл. и тежки остри респираторни инфекции, в условията на епидемично разпространение на COVID-19 в световен план и препоръка на Националния оперативен щаб“, се казва в заповедта на министър Ананиев от 5 март.

Със заповедта от днес се препоръчва:

1. Да бъдат преустановени учебните занятия в училищата.

2. Да бъдат преустановени учебните занятия в университетите.

3. Детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в определения превантивен ограничителен период до 11 март.

4. Да бъдат преустановени женските и детските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения.

5. Да бъдат преустановени масови мероприятия, включително спортни и културни.

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

Малко след огласяването на информацията за заповедта от Министерството на образованието и науката потвърдиха, че дните от 6-и до 11 март се обявяват за неучебни и отмениха провеждането на всички състезания и олимпиади за ученици в този период.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!