Младите надежди на ВМА осъществиха трансплантация на черен дроб

OFFNews 12 декември 2019 в 13:57 3125 0

Снимка ВМА

Младите надежди от школата на ВМА осъществиха втората си самостоятелна трансплантация на черен дроб. Пациентът е 46-годишен мъж, съобщиха от лечебното заведение.

Поредната чернодробна трансплантация бе извършена от учениците на професор Никола Владов, които в операционната зала разчитаха и на моралната подкрепа на началника на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, с богат опит в трансплантациите на черен дроб.

Реципиентът е 46-годишен мъж от Стара Загора, в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – жена от гр. Варна.

6-часовата интервенция е извършена на 11 декември 2019 г. от екип, ръководен от доцент Васил Михайлов. 

В момента пациентът е в добро състояние, контактен, адекватен. Предстои му период на възстановяване, коментира доцент Михайлов.

За последните 12 години във ВМА нов черен дроб са получили над 75 души. Благодарение на усилията на специалистите и приемствеността, Академията създава силна школа в областта на трансплантологията, която дава шанс за втори живот на много тежкоболни пациенти.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

От лечебното заведение благодарят и на екипите на Военновъздушните сили и на колегите си от УМБАЛ „Света Марина“-Варна за перфектната организация за осъществяване на експлантацията на органите и транспортирането им.

Освен технологично обновени, трансплантационните екипи на ВМА бяха и разширени, като в реализирането на донорските ситуации и на трансплантационния процес вече участват две структури – Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и Първа клиника по коремна хирургия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата