Младите лекари: Нищо не е постигнато след разговорите в МЗ

OFFNews 30 октомври 2019 в 10:15 1210 0

Снимка Pixabay

Нищо не е постигнато след серията срещи в МЗ, заяви специализантът д-р Александра Вълчева по БНР, по повод изтичащия в края на октомври срок за обществено обсъждане на наредбата за лекарите-специализанти. Тази наредба беше повод младите специалисти да излязат на протест, тъй като условията, предвидени в нея не ги удовлетворяваха.

По думите на д-р Вълчева, специализант в "Пирогов", информацията от здравното министерство, че има много сходни позиции с протестиращите е странна, тъй като в рамките на проведения след протеста разговор не са били установени такива сходства.

Лекарката уточни, че младите медици не са поканени на нова среща с Министерството на здравеопазването и допълни, че комуникацията им с МЗ е затруднена.

По думите ѝ наредбата за лекарите-специализанти е важна, защото "точките и клаузите в наредбата за специализация са основното нещо, което стимулира или демотивира младите кадри, които тепърва започват работа в системата, да останат или да заминат в чужбина". Тя сподели, че се подготвя да замине на специализация в чужбина.

"Нямаме подкрепа от Българския лекарски съюз", посочи д-р Вълчева и заяви, че младите лекари специализанти ще продължат с протестите си срещу наредбата, която предвижда разпределението им за специализация в болници в страната, без право на избор от тяхна страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови