Меджидиев: Нужно е държавно финансиране за детското здравеопазване

OFFNews Последна промяна на 29 ноември 2022 в 14:26 421 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Нужно е държавно финансиране за детското здравеопазване, каза д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването. Във Велико Търново министърът участва в откриването на 20-ото юбилейно издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, чийто старт беше даден от президента Румен Радев в Многопрофилната областна болница „Д-р Стефан Черкезов“, предаде БТА.

Ще направя всичко възможно като министър на здравеопазването в служебния кабинет да бъдат заделени средства от Министерството на здравеопазването и от държавата за увеличаване на ресурса за детско здравеопазване, тъй като детското здравеопазване е част от националната сигурност, посочи той.

Меджидиев се ангажира да разговаря с всички парламентарни групи в Народното събрание за допълнително финансиране, не през НЗОК, а от държавата за детското здравеопазване. Кампанията „Българската Коледа“ е моторът, който трябва да задейства всички останали механизми, посочи той.

От 20 години „Българската Коледа“ помага на децата в нужда, от 20 години светът и Европа се опитват да дадат едно по-добро бъдеще за хората с редки заболявания, каза в приветствието си проф. Виолета Йотова, част от Експертния съвет към инициативата.

Рядкото заболяване засяга по-малко от един на 2000 души, но от такива заболявания боледуват над 36 милиона души по света, посочи тя.

Идеята тазгодишната кампания да бъде посветена на децата с редки генетични заболявания е важна, защото ще обърне поглед към тези деца и ще фокусира усилията на обществото да им помогне, посочи специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови