Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Меджидиев: Нарушенията на търговците на едро не са причина за недостига на лекарства

Учредиха Специализиран съвет по контрол на лекарствоснабдяването, който ще контролира цените и наличността на медикаментите

Янка Петкова 15 ноември 2022 в 13:10 1053 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Проведена е проверка на всички търговци на едро, още с първите сигнали за задържане на лекарства по складовете. Нарушенията са много малки, не са причина за недостига на лекарства. Санкции ще бъдат наложени, но трябва да се работи за подобряване на контрола, съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг пред здравното министерство след въпрос на OFFNews.

По-рано днес председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов заяви по NOVA NEWS, че причината за недостиг на лекарства е износът им от търговците на едро.

Меджидиев обяви, че днес е учреден Специализиран съвет по контрол на лекарствоснабдяването, в който участват представители на Министерството на здравеопазването, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата в България (НСЦРЛБ), МЗ, ИАЛ, НСЦРЛП, БФС, ARPharM, БАРПТЛ, БАТЕЛ, БГФармА и др.

Едно от първите решения на съвета  е създаването на единна номенклатура на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, с поставянето на специален код върху опаковката на всеки медикамент. По думите на министъра това ще позволи използването на мобилно приложение от лекари и пациенти, чрез което ще могат да се информират за цените на съответното лекарство. Според Меджидиев това ще засили контрола върху ценообразуването в сектора.

Единната номенклатура ще осигури по-бързо проследяване на доставените в България и отпускани на пациенти количества лекарства, на база на постъпващата от участниците в лекарствоснабдяването информация в СЕСПА (специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти). Ще може да се прави анализ на причините за недостига на всяко лекарство. В момента работим по създаването на алгоритъм, който до една седмица трябва да бъде готов. В него ще има конкретни мерки при дефицит на конкретен медикамент, посочи министърът.

По думите му факторите за недостиг на лекарства са много комплексни - по-малко производство в Европа или България, по-голямо потребление на даден продукт, презапасяване, недобро зареждане в отдалечение райони.

Меджидиев съобщи още, че в момента се обсъждат промени в нормативната уредба, които касаят функционирането на СЕСПА. Идната седмица участниците трябва да представят своите предложения, а до 10-15 дни те да бъдат внесени за разглеждане в Комисията по здравеопазване на парламента.

Една от промените предвижда възможност търговците на дребно да могат да проследяват наличностите в складовете на едро. Тази идея беше лансирана още по времето на министър Асена Сербезова, но производители и вносители на лекарства се обявиха категорично против.

Девет са липсващите медикаменти в аптечната мрежа в момента, при 89 е установен недостиг и износът им е временно спрян. Министърът отказа да назове които са липсващите лекарства: "Да не коментираме конкретни медикаменти и конкретни заболявания, защото пациентите са чувствителни на тази тема, а и дори да липсват могат да бъдат заместени в максимално кратък срок", заяви той.

Според съветника му Аркади Шарков със създаването на единна номенклатура ще се ангажират "Информационно обслужване" както и IT отделите на ведомствата, които имат отношение към процеса - НЗОК, НСЦРЛБ и др. Те трябва да подобрят комуникацията помежду си, за да се избягва недостига на лекарства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews