Зам.-министър Златанов: Има данни за задържане на лекарства от търговците на едро

Специализиран съвет за контрол над лекарствоснабдяването ще търси работещи решения за преодоляване на лекарствения дефицит

Янка Петкова 07 ноември 2022 в 13:34 1183 1

д-р Александър Златанов

Снимка БГНЕС//Надежда Пеева

д-р Александър Златанов, зам.-министър на здравеопазването

Има данни за задържане на лекарства в складовете на търговците на едро. Все още се анализират причините за това, но санкции ще има. Това каза на брифинг пред Министерството на здравеопазването зам.-министърът д-р Александър Златанов.

Той съобщи, че се извършват масови проверки в аптеки и складове на едро, за да се установят причините за недостиг на "около десетина медикамента, които липсват в аптеките". Проверките се осъществяват от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата, РЗИ.

Целта на проверката е да установим колко от тези десетина медикаменти липсват в аптеките, при търговците на едро, може ли да се осигури паралелен внос или да бъдат адекватно заместени от съществуващи в аптечната мрежа лекарства, обясни той.

Златанов обяви, че на среща в министерството днес са били поканени всички страни, които имат отношение към недостига на лекарствени продукти у нас. Взето е решение за създаване на Специализиран съвет за контрол над лекарствоснабдяването, в който са включени представители на МЗ, ИАЛ, НСЦРЛП, БФС, ARPharM, БАРПТЛ, БАТЕЛ, БГФармА и др. 

Ще се създаде работещ орган, който най-малко веднъж месечно ще заседава, за да се търсят решения. Целта е да има предвидимост и на по-ранен етап да сработват механизми, с които да се подсигури нужният медикамент на пазара. Това може да стане чрез по-добра регулация, по-висок контрол, допълнителен внос, посочи зам.-министърът.

Днешната среща е била опознавателна, не е била обсъждана промяната във формулата, по която се определят забранените за износ лекарства в СЕСПА (Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък), каквато заявка от здравното министерство беше направена преди седмица.

Според Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM, проблемът с липсите ще се реши, ако се осигури 100% верификация на медикаментите по рецепта.

В България в момента само 40% от опаковките, които се отпускат на пациентите, се отписват от системата т.е. ако се осигури 100 % спазване на българското законодателство - опаковките, които са отпуснати на пациента да бъдат отписани в системата, никога повече няма да могат да бъдат изнасяни в други държави. Защото в някои случаи се твърди, че опаковката е отпусната на пациента, а тя всъщност е изнесена. При всяко отпускане на опаковка аптеките трябва да я отпишат от системата, за да придобие статус, и оттам нататък никой в Европа да не може да опише тази опаковка отново, обясни Денев.

Според него СЕСПА трябва да бъде запазена, но работата ѝ може да бъде подобрена на база данните от верификационната система. "За да имаме качествени данни от нея, които показват реалния брой отпуснати опаковки в България, трябва да има 100% верификация", отново подчерта той и допълни, че това се отнася както за отворените аптеки, така и за болничните.

По думите на Денев, контролът върху верификацията на лекарствата е задължение на ИАЛ и оттам трябва да кажат колко проверки са осъществили, какви нарушения са установили и какви са взетите мерки срещу тях.

Според Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства, за някои от цитираните като "дефицитни" лекарства категорично не може да се докаже спекула, тъй като има обективни причини за недостига им и това е факт в европейски мащаб.

От асоциацията имат конкретни предложения, с които процесът на контрол върху пазара на медикаменти да бъде по-ефективен: да се намали административната тежест спрямо паралелния внос чрез процедури; да има ясен план какво следва при принудителен недостиг - как се предава информацията към лекарите и фармацевтите; какви са указанията, които държавата дава, към лекарите и фармацевтите, когато липсва даден медикамент.

По думите на зам.-министър Александър Златанов следващото заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването ще е след седмица и на него ще бъдат обсъдени конкретните предложения до Министерството на здравеопазването от членовете му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови