Медицинските специалисти вдигат палатките, след обещание да бъдат изпълнени исканията им

Разчитат на "мъжката дума" на премиера и здравния министър

OFFNews 16 декември 2019 в 22:25 3010 1

Медицинските специалисти вдигат палатките, но имат готовност да изградят палаткови лагери в цялата страна, ако поетите на днешната среща ангажименти от здравния министър и премиера не бъдат изпълнени. Това стана ясно на брифинга след близо двучасовата среща между протестиращите, премиера и министрите на здравеопазването и социалната политика.

"Разчитаме на мъжката дума, че това, което обсъдихме на срещата, ще има видими резултати в кратки срокове", заявиха протестиращите, чиито искания бяха обявени преди дни по време на работната среща с министър Ананиев. Днес беше препотвърдена готовността за строг контрол над дейността на лечебните заведения и справедливо преразпределение на публичните средства. Министърът на здравеопазването е поел ангажимент идния четвъртък, когато се очаква да бъде подписан Националният рамков договор, отново да се срещне с представители на протестиращите медицински специалисти.

Обсъдени са били и колективните трудови договори. Искането на новоучредения Синдикат на медицинските специалисти е работодателите да бъдат задължени да подпишат КТД, независимо от собствеността на лечебното заведение. Коментирани са и условията на труд и какви реформи да бъдат направени за подобряването им. 

Отново е бил поставен въпросът за стартови заплати за медицинските сестри от 950 лв., както и за промени в работното време на интензивните звена и заплащането на извънредния труд. По думите на Мая Илиева това може да стане след консултация с останалите синдикати, тъй като изисква промяна в нормативните документи.

"Обещаха ни изключително много проверки на различни иституции за това дали се надписват клинични пътеки и изобщо дали има нарушения в съответните лечебни заведения - повече на брой проверки и включване на други органи", каза още Илиева и допълни, че методиката за формиране на заплатите, тепърва ще бъда заложена в НРД, в който ще се разпише процентното разделение на заплатите. "Това ще стане следващата седмица и тогава ще го видим", каза тя.

Надежда Маргенова, мед. сестра от Сливен съобщи поетите ангажименти към медицинските сестри от извънболничната помощ: "Министър председателят каза, че след като въведем НРД, болниците които няма да могат да постигнат размера, който е посочен като възнаграждения ще помислят по какъв начин ще помогне държавата там, където не достигат възможностите. Повдигнахме въпроса и заплатите на медицинските специалисти в детските градини, училища и социални заведения. Министър Ананиев ни увери, че в момента се провеждат разговори със Столича община, предстоят срещи и с ръководства на другите населени места в страната, за да се повишат и там възнагражданията на колегите ни. Все пак медицински сестри има и в извънболничната помощ."

"Започваме подготовка за истинска реформа в здравеопазването и ако това не се случи, ще ни видите отново и то навсякъде", категорични бяха протестиращите след срещата.

Припомняме, че първоначално срещата на премиера с медицинските специалисти от палатковия лагер беше обявена за утре, 17 декември. По-късно днес беше съобщено, че Борисов ще разговаря с тях още тази вечер заради изразеното публично недоверие от страна на протестиращите, че срещата ще се състои.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

1

Новак

17.12 2019 в 01:09

Не е лесно да си лекар по времето на Тупана Борисов - я възмездие ще се иска от теб , я ще бъдеш обявен за най-големия крадец. Няма такъв артист като Боко като подуши , че има пряко предаване. Сега разбра тупана му с тупан, че в болниците се краде, та и спешно министъра повикал.
10 години вече ни играе тези пиеси и още има балъци, които му се хващат на шмекериите.