Математикът проф. Витанов прогнозира 4 сценария за епидемията

OFFNews 26 юли 2020 в 18:21 6101 1

Минахме един вторичен пик на коронавируса, сега сме малко по-малко. Има четири вероятни сценария на епидемията у нас, коментира математикът проф. Николай Витанов, член на Националния оперативен щаб, в интервю за Нова телевизия.

Около милион и половина души не спазват правилата, оттам епидемията се подхранва, заяви той.

Най-благоприятният сценарий е, ако всички спазват мерките както през март и април. Тогава в края на август ще имаме 11 500 случая, а в края на септември - 13 500.

Следващият, относително оптимистичен сценарий, е при спазване на мерките от сегашните 80 на сто от населението, а част от неспазващите сега 20% започнат да ги спазват. Тогава на края на август ще имаме поне 14 000, в края на септември – не по-малко от 20 000. 

Третият сценарий, не толкова оптимистичен, е мерките да продължат да не се спазват от 20 на сто от населението. Това значи поне 16 000 случая в края на август, а в края на септември – поне 25 000.

При първите три сценария здравната система е в състояние да се справи.

При най-неблагоприятния сценарий здравната система да започне да отказва и цифрите скачат драстично, поясни той. "Ако ви кажа числа, веднага ще скочат хора и ще кажат, че плаша", заяви математикът. Според него този сценарий означава през есента общият брой заразени да достигне 6-цифрено число. Проф. Витанов коментира, че претоварването би започнало от недостига на медици при голям брой заразени. В по-голям риск от претоварване са и здравните заведения в по-малките населени места.

Животът може да си продължи, просто хората трябва да се пазят. Там е разковничето. Пазете себе си и близките си. Дезинфекцирайте се, мийте си ръцете. Внимавайте, когато сте на обществени места с много хора, съветва специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

1

Новак

26.07 2020 в 20:34

Не съм от хората отричащи вируса, но как си представя този чове, че можем да се затворим както през март и април. Това означава почти тотален блокаж на държавата.
Голямата драма на тази епидемия е, че беше обърната от заболяване в статистика. Повече се говори за числа и проценти отколкото за медицина. Интервюта и препоъки дават математици и статистици. Животът не можеш да го вкараш в математически модел.