Липсва ротавирусната ваксина за бебета, предупреждават лекари

OFFNews 17 февруари 2022 в 13:54 1135 0

Снимка Pixabay

Спирането на доставката на важна ваксина за бебета застрашава здравето на хиляди новородени, алармираха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Сигналът е изпратен до здравния министър Асена Сербезова и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, с настояване проблемът да бъде решен възможно най-скоро.

В писмото се посочва, че прилагането на ваксината е част от програмата за контрол и лечение на ротавирусните ентерити. Имунизациите се извършват по точно определена схема, с два вида ваксини, които не са идентични.

"През текущия месец бяхме неприятно изненадани, че дистрибуторът за доставка на една от ваксините (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до общопрактитуващите лекари по националната програма поради липса на договор. Резултатът е, че бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с незавършен ваксинационен курс, тъй като втората доза липсва, а другата налична не може да я замени. Затваря се порочен кръг, в който децата са изложени на риск от сериозно, но ваксинопредотвратимо заболяване, което е недопустимо в съвременното общество", посочват в писмото си от НСОПЛБ.

Оттам настояват в спешен порядък да бъдат възстановени доставките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!