Личните лекари: Електронно направление за PCR, за да не ходят болните по кабинети

Не е нужно личните лекари да правят новите комбинирани тестове за грип и коронавирус, смята д-р Николова

OFFNews 12 октомври 2020 в 12:33 6024 2

Важно е направлението за PCR тест да бъде електронно, защото ще ускори пътя на пациента, той ще бъде стациониран и няма да продължи да се разхожда сред обществото със симптоми.

Това каза по Нова телевизия д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

"Не държим да насочваме само за PCR тест, но пациенти, които имат някакъв симптом, е добре да се изследват преди да влязат изобщо в системата на здравеопазването и да заразяват хората по чакалните на кабинетите", уточни тя. 

Тя за пореден път акцентира върху факта, че джипитата не са от първа линия, въпреки че 40% от десетимата починали от COVID-19 лекари са именно такива. 

"Положението е такова, че спасението на давещите се е оставено в ръцете на самите давещи се. Търсим си сами заместници. Парадоксът е, че има колеги, които са от COVID-отделение и пак сами си търсят заместници. Административната тежест е много голяма, а помощ не идва от никъде. От март досега сме получили само по 2 маски на човек. Всичко трябва да си осигуряваме и купуваме сами", каза Николова.

Д-р Николова даде пример със случаи, при които при тях идват пациенти с други оплаквания, но се оказва, че към момента на посещението си са били заразени, без да имат симптоми.

Според нея няма нужда личните лекари да имат в кабинетите си от новите комбинирани тестове за грип и коронавирус, защото тяхната основна работа е да правят профилактичните прегледи на хората с хронични заболявания и да преглеждат деца, за които се създадоха зелени коридори, така че да няма смесване на потоците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

DepecheMode

12.10 2020 в 14:39

Логично е да може да се издават електронни направления, това ще спести много време и главоболия и...най-важното излишно заразяване на други хора. Ама в България реагираме бавно на такива ситуации, за съжаление.

20699

1

Новак

12.10 2020 в 12:57

“... защото тяхната основна работа е да правят профилактичните прегледи на хората с хронични заболявания и да преглеждат деца...” - добре, а хората с COVID кой ще ги лекува? Или чакаме докато станат зле, за да постъпят в болница? Само, че тогава лечението е доста по-скъпо като не говорим за удълженото време за излекуване, натоварването върху семействата и т.н.
Но в едно е права жената - делото по спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Имаш COVID - стой си вкъщи и се моли да ти мине. Ако не мине - Господ да помага. Медицина от началото на 21 век.