Лични лекари излязоха на протест и в София, Пловдив и Варна

OFFNews 31 март 2016 в 11:30 3610 4

Снимка БГНЕС

Лични лекари в София се присъединиха към протеста срещу реформата на здравния министър Петър Москов.

Около 100 общопрактикуващи лекари излязоха на протеста в София. Освен тях към протеста днес се присъединиха още лекари от Пловдив, Варна, Русе, Габрово, Кърджали, Благоевград, Враца, Монтана и Шумен.

400 лекари се събраха на протеста в Пловдив с бели, зелени и червени балони в ръце, които ще бъдат пуснати във въздуха. По думите им всеки излетял във въздуха балон ще символизира лекар, взел решение да напусне страната. 

Личните лекари започнаха ефективни протестни действия в понеделник, като протестът постепенно обхвана почти цялата страна и беше подкрепен от частните и общинските болници, както и от Българския лекарски съюз.

Лекарите се обявиха против допълнителната „бумащина“, която се добавя към работата им, без това да бъде финансово подплатено, както и срещу някои от основните моменти в здравната реформа на Москов като въвеждането на пръстовия идентификатор. Те обвиниха и ръководството на Здравната каса и на министерството в липса на диалог.

Не може да се иска всеки път от нас кредит на доверие. Ние го даваме, а нещата след това се налагат силово. Щом ние трябва да осъществим реформата, не я коментирам в какъв вид е тя в момента, би трябвало да ни чуят, обявиха лекари пред БГНЕС.

Проблемите в системата могат да се решат, когато се говори с хората, които се сблъскват с всички нормативни изисквания, това са именно общопрактикуващите лекари, а не да убеждаваме някакви експерти някъде, които не им е работа да вземат отношение, посочи и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

Лекарите искат да лекуват така, както са учени, а не да трябва „всеки косъм да пиша в отделен доклад“, коментира и ръководителят на Клиниката по интензивно лечение в „Пирогов“ проф. Милан Миланов.

Москов се срещна вчера с представители на Сдружението на общопрактикувашите лекари, но до споразумение така и не се стигна. По-рано министърът подчерта, че вече са направени някои отстъпки, но за други от исканите от лекарите промени ще остане непреклонен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!