Лични лекари излязоха на протест и в София, Пловдив и Варна

OFFNews Последна промяна на 31 март 2016 в 11:30 3070 4

Снимка БГНЕС

Лични лекари в София се присъединиха към протеста срещу реформата на здравния министър Петър Москов.

Около 100 общопрактикуващи лекари излязоха на протеста в София. Освен тях към протеста днес се присъединиха още лекари от Пловдив, Варна, Русе, Габрово, Кърджали, Благоевград, Враца, Монтана и Шумен.

400 лекари се събраха на протеста в Пловдив с бели, зелени и червени балони в ръце, които ще бъдат пуснати във въздуха. По думите им всеки излетял във въздуха балон ще символизира лекар, взел решение да напусне страната. 

Личните лекари започнаха ефективни протестни действия в понеделник, като протестът постепенно обхвана почти цялата страна и беше подкрепен от частните и общинските болници, както и от Българския лекарски съюз.

Лекарите се обявиха против допълнителната „бумащина“, която се добавя към работата им, без това да бъде финансово подплатено, както и срещу някои от основните моменти в здравната реформа на Москов като въвеждането на пръстовия идентификатор. Те обвиниха и ръководството на Здравната каса и на министерството в липса на диалог.

Не може да се иска всеки път от нас кредит на доверие. Ние го даваме, а нещата след това се налагат силово. Щом ние трябва да осъществим реформата, не я коментирам в какъв вид е тя в момента, би трябвало да ни чуят, обявиха лекари пред БГНЕС.

Проблемите в системата могат да се решат, когато се говори с хората, които се сблъскват с всички нормативни изисквания, това са именно общопрактикуващите лекари, а не да убеждаваме някакви експерти някъде, които не им е работа да вземат отношение, посочи и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

Лекарите искат да лекуват така, както са учени, а не да трябва „всеки косъм да пиша в отделен доклад“, коментира и ръководителят на Клиниката по интензивно лечение в „Пирогов“ проф. Милан Миланов.

Москов се срещна вчера с представители на Сдружението на общопрактикувашите лекари, но до споразумение така и не се стигна. По-рано министърът подчерта, че вече са направени някои отстъпки, но за други от исканите от лекарите промени ще остане непреклонен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.04 2016 в 14:04

Москов - оставка

31.03 2016 в 12:04

Изобщо не могат да обяснят какво точно искат- защото искат едно - за продължи липсата на правила, за да могат да си вземат от касата за измислени дейности (а пациенат се гони от болницата още невъзстановен), джипито да си пишат документи без да са виждали пациента и т.н...

31.03 2016 в 11:56

Ако личните лекари са "паразити", то дрогираният идиот министър тогава какъв е?

http://www.bolgari.net/files/gallery2_thumb_big/_6398bb615e03b11a5684910a7101cab3_1418384231.jpg

31.03 2016 в 11:48

Личните лекари са една паразитна структура! Защо трябва да плащам 3 лева за 3 минути да взема направление за очен лекар, или удължаване на рецепта?