Москов не успя да се разбере с лекарите, протестите продължават

OFFNews Последна промяна на 30 март 2016 в 17:52 2848 6

Снимка БГНЕС

Здравният министър Петър Москов и личните лекари не успяха да се споразумеят и протеста на джипитата продължава. 

Това стана ясно след срещата на Москов с председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров. 

Личните лекари няма да отстъпят от исканията си и протестът продължава. Консенсус ще бъде постигнат тогава, когато лекарите видят исканията си изпълнени черно на бяло, коментира след края на срещата доц. Киров. 

Общопрактикуващите лекари започнаха ефективни протестни действия в няколко области в страната, като към тях постепенно се присъединиха и техни колеги от други области. 

Личните лекари напускат за по няколко часа работните си места или не отварят кабинетите, а вместо това навсякъде е осигурен по един дежурен кабинет, който да приема пациенти. 

Медиците обявиха, че не са съгласни с политиката на здравното министерство, няма диалог, а промените, които влизат в сила от 1 април, стават ясни в последния момент. Така те не знаят по какви правила ще трябва да лекуват пациентите си от април. Освен това според тях държавата ги натоварва с повече ангажименти, без това да е финансово подплатено. 

В съобщение до медиите преди началото на срещата с Петър Москов от Сдружението на личните лекари обявиха, че ще изслушат позицията на министъра и тя ще бъде обсъдена на управителния и националния съвет на Сдружението, но междувременно протестите ще продължат.

По-рано днес здравният министър пък обяви, че част от исканията на лекарите са резонни и НЗОК и здравното министерство са се съобразили с тях, но има и такива, за които е непреклонен.

За всичко, което трябва, за всичко, което е резонно, аз наистина съм на разположение и реагираме, надявам се, адекватно. Има други неща обаче, които са свързани с критериите за качество на дейността на всяко едно от нивата на лечебната система. Не мога да приема нежеланието дали на Лекарския съюз, дали на лични лекари, да има ясни критерии за резултат от дейността, посочи той. 

Москов беше изслушан и в парламента заради протеста по искане на лидера на БСП Михаил Миков. 

Междувременно още области обявиха, че се включват в протеста, като утре той ще обхване почти цялата страна, а в протеста ще се включат и медици от болниците в редица градове. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.03 2016 в 08:04

Когато се насмъркаш започва ти се струва че може и планина да повдигнеш..

30.03 2016 в 23:14

Направете му тест за ДРОГА. С тоя оцъклен поглед хората говорят, че е НАРКОМАН. Никой не го възприема сериозно, докато не се докаже противното.

30.03 2016 в 22:30

На някой не му е приятно да има отчет с пръстов отпечатък и активира всички на морална основа. С полицаите бе същото някой имаше нужда след провалената съдебна реформа да измести фокуса и пак каза на един и от там активираха всички заради орязване на пари, които незнайно защо решиха точно когато най- не трябва да направят някак си набързо. Няма да ви пипат парите споко само искаха да блеете и вие.

30.03 2016 в 22:15

ВКАРАЙТЕ ТОЯ ПОЛУДЯЛ НАРКОМАН В КАРЛУКОВО ИЛИ ТОЙ ЩЕ ВИ ПОДЛУДИ ВАС.

30.03 2016 в 22:03

Не искат пръстов идентификатор стачкуващите, защото това ще им бръкне в джоба. Каквото и друго да говорят, каквото и друго (дори всичко друго) да се приеме, ако това не се отмени и стачката няма.

30.03 2016 в 20:21

Комунист.