Quantcast

Лекари от още пет области се включват в белия протест

OFFNews Последна промяна на 29 март 2016 в 07:35 2640 1

Снимка бТВ

Лични лекари ще протестират отново днес, в недоволството се включват медици от Сливен, Смолян, Перник, Пазарджик и Ловеч. 

В Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол не отвориха кабинетите на джипитата вчера. Протестът е срещу рамковия договор, наложен служебно от НЗОК. От увеличението на парите за извънболнична помощ само 2 милиона лева на практика отиват при личните лекари, твърдят протестиращите. Според докторите проблем има и с направленията, защото увеличението е реално 0.008 направления на пациент. 

Парите за лечение на есенциална хипертони се увеличават с 4 млн. и 300 хил. лв., а за неонатологични пътеки са предвидени 3 млн. лв. повече спрямо предходната година, заяви вчера министър Петър Москов. На среща между премиера и министрите Москов и Горанов беше решено нови, допълнителни 12 млн.лв. върху бюджета на НЗОК да бъдат отпуснати за високотехнологично лечение на пациенти с онкологични заболявания, като тези пари идват от повишената събираемост на здравни осигуровки. 

Москов се срещна с представители на онкологичната общност. Заедно бяха уточнени стъпките, осигуряващи комплексното лечение на пациентите. Припомняме, че комплексността става задължително условие за договор с НЗОК. В края на разговорите министърът и Българското онкологично научно дружество подписаха общ протокол за определяне алгоритъм за комплексното лечение на злокачествени заболявания, който по-късно днес ще бъде разгледан от Надзорния съвет на НЗОК.

„Тази година нито една дейност в здравеопазването няма да е по-малко финансирана в сравнение с 2015 г., заяви Москов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2016 в 09:25

Много ги разстрои тоя пръстов отпечатък? Това обяснява много неща. Да видим сега дали хиляди болници ще никнат като гъби, а лекарите ни намаляват. Това не е лекарското съсловие изобщо. Това са само тези, които са свикнали да "усвояват" парите на ЗК.