Ексклузивно Глиги пред OFFNews: Руската армия воюва върху трупове, украинската - по кодекса на честта

Лекарства за близо 50 млн. лв. са отпуснати с е-рецепти

OFFNews Последна промяна на 18 май 2022 в 11:12 456 0

Снимка Pixabay

Общата стойност на отпуснатите лекарства през Националната здравно-информационна система (НЗИС) достигна близо 50 млн. лв. Средно на ден се изписват лекарства за около 125 хил. лв.

Това обяви зам.-директорът „Софтуерни интеграции“ в „Информационно обслужване“ Борис Костадинов по време на форума „Дигитално здраве“. 

През системата са генерирани общо 16 млн. електронни рецепти, 380 хил. електронни направления и 4.4 млн. е-имунизации, а само за два месеца НЗИС отчита над 300 хил. електронни прегледи. Общо са регистрирани внушителните 211 млн. обработени заявки. Създадени са електронни здравни записи за близо 5 млн. пациенти.

„Цифрите недвусмислено показват, че системата работи безупречно и се ползва много активно“, каза Борис Костадинов. По думите му в НЗИС са регистрирани близо 8 300 лекари, 4 400 фармацевти, около 1 000 лаборанти и над 360 зъболекари.

До този момент с Националната здравно-информационна система са интегрирани над 80 различни софтуерни продукта и техният брой се увеличава всеки месец. От пускането си в експлоатация, системата има 9 основни и над 30 надграждащи версии, и разполага с повече от 330 функционалности.

По време на форума за първи път пред широка аудитория беше представено мобилното приложение „еЗдраве“, което се разработва от „Информационно обслужване“.

То дава достъп до здравното медицинско досие и е изцяло насочено към пациентите. Ще съдържа в обща здравна информация, данни от прегледи, издадени рецепти, терапии, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни изследвания, направления и др. Чрез него всеки пациент ще разполага в мобилното си устройство с най-важната медицинска информация по всяко време и ще може да я предоставя, при необходимост, на медицински лица. В приложението ще има информация за предписаните лекарства и инструкции за дозировка и прием, експертни решения на ТЕЛК, информация за алергии и др.

Приложението “еЗдраве” ще бъде безплатно и достъпно за мобилни устройства с операционни системи Android и iOS. В момента се извършват тестове на функционалностите му и се очаква то да бъде достъпно за пациентите в близките 3 месеца.

Всички новини
Най-четени Най-нови
X