Лекарският съюз обиден от обвиненията на НЗОК

OFFNews 30 април 2014 в 16:18 2138 1

Цветан Райчинов

Обидени сме от обвиненията на Здравната каса, която поставя под общ знаменател всички лекари. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов по повод изнесените от Касата данни от великденските проверки в болниците.

Помежду си наричаме тази акция „Разпятие докторово, Възкресение касово“. Целта на тази пиар акция е лекарите да станат изкупителна жертва за лошия контрол от страна на НЗОК и да се демонстрира свръхактивност от страна на Касата, посочи Райчинов.

НЗОК обяви, че е открила „епидемия“ от конкретни заболявания в някои болници, лекари са издавали фиктивни направления, висок прием в болниците и съмнение в качеството на лечението на пациенти. Когато някой нарушава правилата Лекарският съюз е последната организация, която ще го защитава. Ние лично ще санкционираме онези, които го правят, защото не бива всички лекари да се слагат под един знаменател, подчерта Райчинов.

По повод това, че в много болници не са открити пациенти, които са отбелязани като приети в лечебното заведение, Райчинов коментира, че болниците не са затвори и пациентите в тях не се приковават за леглата с белезници. Няма нищо нередно в това пациентите да бъдат пуснати да си отидат по празниците, каза той.

Води се негативна кампания срещу същите онези български лекари, за които получаваме хвалебствени писма от други държави в ЕС.

По повод очаквания дефицит на Здравната каса, Райчинов обяви, че той най-вероятно няма да е 200 млн. лева, а двойно по-голям, тъй като регулацията не е добра.

На 15 май ще има протест на лекарите, който заради обидата от страна на НЗОК може да се превърне в национален протест. Тази идея ще бъде обсъдена на предстоящия събор на БЛС, на който бяха поканени управителят на Здравната каса Румяна Тодорова, министъра на здравеопазването Таня Андреева и председателя на Надзорния съвет на Касата Бойко Пенков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!