Лекари от болница „Проф. Иван Митев“ се обявиха в защита на директора си

Медиците работят под огромно напрежение и с недостиг на персонал

OFFNews 22 ноември 2019 в 13:23 5606 0

Снимка Архив

150 лекари и медицински сестри от Университетската специализирана болница за активно лечение на детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ са положили подписите си под декларация в защита на директора на лечебното заведение д-р Димитър Русинов. Това съобщи пред БНТ проф. Радка Тинчева.

Проф. Тинчева и лекари от болницата изразиха негодуванието си от внушенията за вина на медиците, които са приели и лекували починалото 3-годишно дете. По-рано медицинските специалисти излязоха с декларация в тяхна подкрепа.

По думите на проф. Тинчева в публичното пространство се коментират версии, не се вземат предвид фактите и обществото се настройва срещу лекарите. Това пречи на работата на медиците, категорична бе тя.

Проф. Литвиненко, ръководител на клиника в лечебното заведение, отново подчерта, че няма допусната грешка от страна на екипа на болницата. Той припомни, че в комисията, която проверява случая, са ангажирани педиатри с над 30 години клиничен опит и всички са били единодушни, че детето е получило всички необходими грижи при престоя си в болницата.

Професорът допълни, че състоянието на момченцето не е било подценено, но никой не може да носи отговорност, ако родителите са укрили някаква информация от лекарите. Той съобщи още, че наскоро детето е прекарало две инфекции и по тази причина организмът му е бил отслабен.

Проф. Литвиненко подчерта, че нагнетяването на напрежение се отразява негативно на работата на цялата болница и поражда недоверие във възможностите ѝ. По думите му, вследствие на негативната кампания, лекари от други здравни заведения се притесняват да насочват пациентите си към тях.

Той сподели още, че след отстраняването на д-р Георгиева от работа графикът в интензивния сектор на болницата е нарушен. Същото се отнася и за другите клиники и отделения, от които трябва да бъдат взети специалисти, за да се попълнят графиците, а като цяло лекари и сестри в болницата не достигат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови