Крачка назад: Без промяна на заплатите в болниците предлагат от МЗ

OFFNews 27 май 2024 в 10:28 2666 0

Галя Кондева

Снимка Министерство на здравеопазването

д-р Галя Кондева

Експертите в Министерството на здравеопазването предлагат поне още една година да останат непроменени основните възнаграждения, указани в досега действащия Колективен трудов договор (КТД). Това каза за БТА министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева.

Д-р Кондева присъства на откриването на научна конференция „Токсикология и термична травма“. Форумът е организиран от болница „Пирогов“ и няколко сдружения на медици, работещи в областта на спешната помощ.

Очакваме предложение от синдикатите, ако предложението на експертите ни не ги устройва, каза още тя и припомни, че през април тази година изтече срокът на действие на КТД. В документа беше записано, че началната основна заплата на лекар без специалност трябва да бъде 2000 лв., на медицинска сестра – 1500 лв., на санитар – 910 лв.

"През април изтече досега действащият КТД, но докато не се постигне договореност, няма как да бъде подписан новият договор", каза още тя и обясни, че в новия документ се предлага близо 30 % увеличение на началните възнаграждения. 

Министър Кондева посочи, че на последната среща, в която са участвали представители на работодателските организации и на синдикатите, от МЗ са им представили анализ, който преди време те поискаха. По думите ѝ данните сочат, че лечебните заведения изпитват трудности за достигане на заложените в досегашния КТД възнаграждения, но така също и че повече болници започват да влизат в тези рамки.

"Ще ни е необходимо още време, преговорите ще продължат и ще търсим вариант, в който да постигнем удовлетворение на страните", добави тя. През април от КНСБ съобщиха, че работодателските организации в здравеопазването отказаха преговори за сключване на нов КТД в отрасъла и поискаха анализ от МЗ за изпълнението на досегашния договор.

За частните болници, които твърдят, че и сега не могат да осигурят основните възнаграждения, указани в КТД, д-р Кондева изрази изненадата си, че част от тях не могат да ги достигнат. Предложението за бъдещите основни заплати е за доста сериозно увеличение, което обаче отговаря на условията, в които живеем и на ръста, който се наблюдава във всички останали сфери, допълни д-р Кондева.

По думите ѝ основните притеснения идват от това, че в Националния рамков договор са предвидени санкции за болници, които не достигнат определените в КТД основни месечни възнаграждения. През февруари 2024 г. съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина подписаха с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) анекси към рамковите си договори, в които са заложени санкции за болниците, които не осигурят на персонала си основните заплати. Санкциите влизат в сила от юни тази година. Предстои усилен разговор по казуса, включително и с НЗОК, макар че към днешна дата нямаме нов КТД, каза д-р Кондева.

Малко са звената, които биха могли да помогнат на пациенти, нуждаещи се от помощ в областта на токсикологията и на термичната травма, обърна се д-р Кондева към участниците в конференцията и ги поздрави с днешния Световен ден на спешната помощ. Избрали сте едни от най-тежките специалности в областта на медицината, трудът ви има силата да променя съдби и да връща радостта в домовете, каза още тя. Днешният ден е повод да подобрим разбирането за работата ви, за комплексността ѝ и за огромното ѝ значение за обществото, допълни тя и увери медиците, че заедно гледат в една посока – опазване на здравето и живота на гражданите. Убедена съм, че с общи усилия ще постигнем по-благоприятна и по-безопасна среда за работещите в системата, добави д-р Кондева.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх