Клетки на ретина с 3D нанотехнологии ще лекуват слепота

OFFNews 03 август 2023 в 09:27 729 0

преглед

Снимка Pixabay

Изследване на учени от университета "Англия Раскин" в Обединеното кралство

Учени от университета "Англия Раскин" в Обединеното кралство успешно разработиха човешки клетки на ретина с помощта на 3D нанотехнологии, което може да реши основната причина за загубата на зрението.

Изследването, ръководено от професор Барбара Пирсионек, е публикувано в списание Materials & Design, цитирано от БГНЕС.

Първоначално изследователите използват технологията "електроспининг", за да създадат скеле, върху което могат да растат RPE клетки, което е новаторска разработка за лечение на свързаните с възрастта проблеми със зрението.

"Когато скелето се третира със стероид, наречен флуоцинолон ацетонид, който предпазва от възпаление, устойчивостта на очните клетките изглежда се увеличава, а растежът им се насърчава", се казва в изявление на университета, като се добавя, че тези данни са важни за бъдещото разработване на очна тъкан за трансплантация в окото на пациента.

"Това изследване показа за първи път, че нановлакнестите скелети, третирани с противовъзпалително вещество като флуоцинолон ацетонид, могат да подобрят растежа, диференциацията и функционалността на RPE клетките", заяви професор Пирсионек, като добави, че тяхното изследване показва, че нановлакнестите скелети, третирани с противовъзпалително вещество, могат да подобрят растежа и функционалността на RPE клетките.

Според изследователите свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е една от водещите причини за слепота в развитите страни. Очаква се до 2050 г. само в Европа около 77 милиона души да имат някакъв вид AMD.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика