Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кацаров решил какви тестове да се купят и уволнил заместника си, който попитал защо са скъпи

OFFNews 08 декември 2021 в 19:17 5180 1

Димитър Петров

Снимка БТА/Христо Касабов

Димитър Петров

Министър Стойчо Кацаров носи отговорност за двуседмичното забавяне на връщането на големите ученици в клас. Не съм се занимавал с поръчването на тестовете, това не е моят ресор. Поставих въпроса защо са толкова скъпи тестовете, това беше може би и капакът за моето уволнение. 

Това заяви пред Нова ТВ бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров. Петров беше уволнен в средата на ноември, като мотивите не бяха съобщени. 

Уволниха зам.-здравния министър Димитър Петров

Ден по-късно Петров обясни, че не приема решението за отстраняването си от Министерството на здравеопазването като нещо драматично, защото така или иначе след няколко седмици мандатът на служебното правителство приключва, а и така е редно – трябва да има редовен кабинет. Но отрече причина за уволнението му да са проблемите с тестовете за COVID-19 на учениците, дори нарече тази причина "абсурдна". 

Уволненият зам.-министър на здравеопазването не знае защо е отстранен

"Аз не се занимавам с тези тестове, но не го правят и хората, които са отговорни за това през съответните дирекции и зам.-министър Златанов, който беше изолиран от процеса. С тестовете се занимава министърът лично и неговия началник кабинет Лидия Чорбанова. В нейния кабинет се викаше комисията, диктуваше се какво да се пише, после се изготвяха класации", допълни той.

Според него комисията носи отговорност, че поне две седмици се забави връщането на учениците от горните класове, поради липса на тестове и нескопосано направени процедури: "Както и поради това, че се прекратяваха договори с едни фирми с промяна в условията. Беше сложена неустойка от 0,5% на ден за закъснение с документацията, след това фирите получиха договори с 10% неустойка и се отказаха. Болно ми е. Поехме ангажимент да затворим училищата за най-кратко време", обясни той.

Бившият зам.-министър на здравеопазването коментира и казуса със сливането на болница „Лозенец” с Педиатрията. Според него никой не е против изграждането на нова детска болница, но не по този начин. Петров допълни, че сливането на трите дружества, каквито са намеренията на властите, крие редица рискове.

"Намеренията се обличат в хубави фрази, но звучат популистки. Сливането ще доведе до това капиталът на новото дружество да не се даде целево за строеж, а да влезе на разположение в съвета на директорите. Има подозрения, че това е свързано и с назначаването на конкретни лица", категоричен е д-р Петров.

Той обяви, че се спряга името на Благомир Здравков - настоящият директор на специализираната детска болница "Проф. д-р Иван Митев", "който е близък до началника на кабинета на министъра".

"Новата болница може да е в парцел на „Лозенец” или на друго място, има свободни имоти. Добре е да е някъде около „Александровска” болница, тъй като там са съсредоточени други лечебни заведения, с които ще се взаимодейства. Не виждам защо трябва да се сливат дружества", обясни той.

Д-р Димитър Петров допълни още, че е възможно да има интереси, които да действат срещу държавните болници. „Законово така е уреден въпросът, че разширяването на легловата база в някои болници, води до закриването на такава в други”, каза още д-р Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews