Уволниха зам.-здравния министър Димитър Петров

Янка Петкова 17 ноември 2021 в 17:16 5733 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев от длъжността заместник-министър на здравеопазването е освободен Димитър Петров. Мотиви за решението не се съобщават.

Петров беше един от тримата заместник-министри в екипа на Стойчо Кацаров заедно с д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов.

Д-р Димитър Петров си спечели имидж на вестител на уволнения и проверки в болниците. Той беше първият, който заговори за възможни злоупотреби в "Пирогов", довели по-късно до отстраняването на проф. Асен Балтов от директорския пост. Същият зам.-министър огласи проблемите в Александровска болница. Той заговори пръв и за възможно отстраняване на директора на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", заради констатациите в одитния доклад от проверка, поискана от самия шеф на болницата д-р Антон Петков. По-късно лечебното заведение отново оглави някогашния му директор Дечо Дечев. Д-р Петров изнесе и подробностите за незаконните трансплантации в болница "Лозенец".

Завършил е Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - гр. Варна през 1987 г. Има магистърска степен по здравен мениджмънт. Започва работа като ординатор във вътрешното отделение на ОРБ-Търговище, след което застава начело на отделението. Избран е за народен представител в 38-то Народно събрание.

В периода 2003-2004 г. е директор на НЗОК. След това развива консултантска дейност в областта на здравното осигуряване, управлението на лечебни заведения, здравния мениджмънт, лекарствената политика и оценката на здравните технологии.

Бил е съветник и главен експерт на Българския лекарски съюз по рамковото договаряне, подуправител на НЗОК, както и външен експерт-съветник по оценка на здравните технологии към касата. Участвал е в управлението и контрола на няколко лечебни заведения и на тъканната банка.

През май 2021 г. беше одобрен от правителството за член на Надзорния съвет на НОИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови