Изследване разкрива опасност от мозъчни увреждания в резултат на COVID-19

OFFNews 08 юли 2020 в 13:53 3624 3

Снимка Pixabay

Учени предупреждават за потенциална вълна от мозъчни увреждания в резултат на COVID-19, предаде БТА. Има доказателства, че болестта от новия коронавирус може да доведе до тежки неврологични усложнения, включително възпаления, психози и делириум.

Изследване на учени от Юнивърсити колидж в Лондон описва 43 случая на пациенти с COVID-19, които са претърпели временна мозъчна дисфункция, инсулти, увреждане на нервите или други сериозни мозъчни състояния. 

Тяхното изследване е поредното, което установява, че болестта може да навреди на мозъка. "Предстои да разберем дали ще станем свидетели на епидемия от мозъчни увреждания, свързана с пандемията, вероятно подобна на разпространението на т.нар. сънна болест през 20-те и 30-те години на миналия век след пандемията от грип през 1918 г.", казва съавторът на изследването Майкъл Занди от института по неврология в Юнивърсити колидж.

COVID-19 е предимно респираторно заболяване, което засяга белите дробове, но невролози казват, че сведенията за въздействието му върху мозъка са тревожни.

"Тревожа се, че имаме милиони хора с COVID-19. И ако след година време ще имаме десет милиона оздравели и тези хора страдат от когнитивен дефицит, той ще засегне способността им да работят и да живеят нормално", казва неврологът Ейдриън Оуен от Западния университет в Канада в интервю за Ройтерс.

Изследването на британските учени, публикувано в сп."Брейн", описва девет пациенти с мозъчно възпаление, диагностицирани с редкия остър дисеминиран енцефаломиелит, който се проявява по-често при деца и се отключва от вирусни инфекциии.

Учените изтъкват, че обикновено попадат на един възрастен пациент с това заболяване месечно в специализираната лондонска клиника, но в периода на изследване честотата на заболяването е поне по един пациент седмично, което те описват като "тревожен ръст".

"Като се вземе предвид, че болестта се проявява едва от няколко месеца, все още няма как да знаем какви ще са дълготрайните увреждания, които COVID-19 причинява", казва Рос Патерсън, друг съавтор на изследването.

"Лекарите трябва да знаят за вероятния неврологичен ефект, тъй като ранната диагностика може да увеличи шансовете за пациентите".

Според Оуен находките подчертават необходимостта от обширно, детайлно проучване и глобално обобщаване на данни, за да се прецени доколко разпространени са неврологичните и психични усложнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3806

3

ghghaa

09.07 2020 в 02:18

birusa - учените твърдят, че ако пресичаш на червено, много вероятно в един момент ще те размаже кола.
Ти обаче, понеже си голям герой и страдаш от параноя, че илюминатите те лъжат и си едно малко геройче, което не иска да "влиза в матрицата" - игнорирай тази информация - прав ти път.

2900

2

birusa

08.07 2020 в 15:43

Напоследък всички са гадатели за бъдещето.
Те не знаят - учените - какви ще са дълготрайните увреждания, но пък може да са много тежки.
Стига вече.

6145

1

kokoten

08.07 2020 в 15:32

...при българите няма никаква опасност да се засегне по някакъв начин мозъка,поради очевидната липса на такъв,така че,споко,това не се отнася до нас....