Избраха шефа на БФС за вицепрезидент на Фармацевтичната група на ЕС

OFFNews 04 юли 2023 в 12:26 817 0

Димитър Маринов

Снимка БФС

Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз

Българин ще бъде вицепрезидент на Фармацевтичната група на Европейския съюз през 2024 г. Общото събрание на Фармацевтичната група на Европейския Съюз ( PGEU ) избра Арис Принс от Кралската Нидерландска Фармацевтична Асоциация (KNMP) за президент и Димитър Маринов от Българския Фармацевтичен Съюз (БФС) за вицепрезидент на PGEU, съобщиха от БФС.

И двамата ще започнат своите мандати от 1 януари 2024 г.

“Аз съм много горд, че бях избран за вицепрезидент на PGEU. Очаквам с нетърпение да работя в тясно сътрудничество с всички мои европейски колеги и със Секретариата на PGEU в Брюксел за по-нататъшно засилване на ползотворния обмен на най-добри практики и опит между националните асоциации. Доброто сътрудничество в семейството на PGEU е от решаващо значение за всички нас за усъвършенстване на аптечните практики и популяризиране приноса на фармацевтите за националните здравни системи", коментира Димитър Маринов.

Димитър Маринов е завършил фармация през януари 2004 г. Веднага след това започва работа като фармацевт в аптека. След почти две години, открива собствена аптека, която управлява почти 9 години. В предходните три години маг. Фарм. Маринов работи като главен секретар на Българския Фармацевтичен Съюз (БФС), професионалната организация на фармацевтите в България и наскоро беше избран за председател на организацията.

Арис Принс, президент на Фармацевтичната група на ЕС за 2024 г.

За мен, искрено, е чест да бъда избран да изпълнявам функциите на председател на PGEU за 2024 г. Ще бъде решаваща година за ЕС и за институциите с европейските избори през юни 2024 г. и началото на нов мандат за Европейския парламент и за Европейската комисия. До изборите ще работим, за да гарантираме, че след извлечените уроци от COVID-19 здравето ще остане приоритет за ЕС и нашата общност. Ролята на фармацевтите в общественото здравеопазване ще продължи да заема важно място в нашите общества. Следващата година ще бъде от решаващо значение и за окончателното приемане на Регламента за европейските здравни данни и за преговорите за реформа на фармацевтичното законодателство на ЕС. Решен съм да гарантирам, че върху тези важни законодателни актове, които ще окажат значително влияние върху ежедневната ни работа, нашите възгледи ще са добре взети под внимание от политиците. Ще разчитам на доброто сътрудничество между членовете на PGEU да се справят с основните предизвикателства, пред които сме изправени, а именно недостигът на лекарства и популяризиране на ролята на фармацевтите в борбата срещу антимикробната резистентност с препоръките, които са приети днес на Общото събрание.”, коментира новоизбраният президент на организацията Арис Принс.

Принс беше избран за председател на KNMP през декември 2019 г. за първоначален мандат от три години. Той е бил преизбран за председател на KNMP през декември 2022 г., за втори мандат от три години. Преди неговата настоящапозиция, той работи като фармацевт и заема ръководни позиции в борда, като член на отдела за открити аптеки KNMP, ментор в магистърската програма на университета в Лайден и фармацевт посланик на Алианса за ваксинация, иницииран от Нидерландското правителство. Принс работи като болничен фармацевт в болница Ninewells в Дънди (Шотландия) и завършва Университет Утрехт с магистърска степен по фармация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!