ИСУЛ с компютърна навигация за сложните случаи на ендопротезиране

OFFNews 07 декември 2023 в 13:13 769 0

операция

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

Демонстрационна операция за колянно ендопротезиране с помощта на компютърна навигация.

Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ вече разполага с компютърна навигация, която ще се прилага рутинно за различни видове ставно протезиране. Високотехнологичното оборудване е осигурено от МУ-София за нуждите на Катедрата по ортопедия и травматология, която се намира на територията на столичната болница, съобщиха от лечебното заведение.

Това е нашият Коледен подарък от МУ-София. Очакваше се оборудването да пристигне в началото на следващата година и сме много щастливи, че това се случва сега, в навечерието на Коледа. Като вярващ човек, християнин, виждам нещо символично в това, сподели проф. д-р Пламен Кинов – началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ръководител на едноименната катедра към МУ-София.

Част от оборудването

Компютърната навигация е нов етап в ставното ендопротезиране. Чрез компютърен анализ се прецизира баланса на ставата, който е ключов за правилното функциониране.

Това е особено важно при ендопротезиране на колянни стави, при които успехът на операцията много зависи от връзките. Колянната става е плоска, което не осигурява достатъчна стабилност. Затова се разчита на коленните връзки, които я подържат стабилна. Ако импланта не е поставен оптимално, правилно ориентиран, пациентът започва да куца и да изпитва болка, обяснява проф. д-р Кинов.

проф. Пламен Кинов

Компютърната навигация е от изключително значение и за комплексното ставно протезиране, където също се изисква много голяма прецизност, от която зависи успеха на операцията.

Вече е ясен и първият пациент, който ще бъде опериран в Клиниката по ортопедия и травматология по новата технология. Това е за млад мъж, на 42 г., който е опериран в Италия, но изпитва постоянни болки. Българските лекари ще извършат ставно ендопротезиране и ще се опитат дефинитивно да решат проблема му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика