Инфекциозната болница в София се сдоби с робот за дезинфекция

OFFNews 19 август 2021 в 15:03 982 0

Столичната инфекциозна болница „Проф. Ив. Киров” получи робот за автономна дезинфекция. Дарението е доставено по линия на общата поръчка на ЕК за европейски болници, със съдействието на посолството на Кралство Дания у нас, съобщиха от МЗ.

СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров” е втората болница в България след УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, която получава такъв апарат. Дезинфекцията се осъществява без човешка намеса, обясниха от фирмата-дистрибутор на роботите за България. Те уточниха, че подобни роботи се ползват по цял свят.

На церемонията присъства служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който коментира предстоящите ограничителни мерки пред журналисти:

„Най-рискови остават събитията, при които има струпване на голям брой хора, като сватби, кръщенета. Каквато и мярка да бъде наложена, тя ще бъде съпроводена с подкрепа и обезщетение за хората, чиято работа или бизнес са засегнати.“

Здравният министър уточни, че се обмисля да няма ограничения в капацитета за обектите, чиито посетители са ваксинирани или преболедували, или представят отрицателен резултат от проведен PCR тест. Освен това служителите им също трябва да са прекарали COVID-19 или да са имунизирани.

„Ако тези условия не могат да бъдат изпълнени, ще се работи по общия ред, залегнал в Националния план за справяне с пандемията“, уточни министър Кацаров.

„Проблемът не е в броя на заразените хора, а в броя на заетите медицински легла. Не можем да допуснем ситуация, при която да няма легла, а хора да се нуждаят от болнично лечение. Затова се работи по осигуряване на възможност за амбулаторни диагностика и лечение на леки и средно тежки случаи на COVID-19. Това е допълнителна мярка с цел намаляване на натиска върху болниците“, подчерта още здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!