И джипитата са против пълната отмяна на ''бялата рецепта''

OFFNews 21 април 2022 в 11:22 1100 0

Снимка Pixabay

Общопрактикуващите лекари са против пълната отмяна на "бялата" (хартиена) рецепта и подкрепят позицията на БЛС, се казва в становище на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) до министъра на здравеопазването, председателя на здравната комисия в НС, управителя на НЗОК и председателя на БЛС.

Според сдружението с предложените промени се ограничават правата на лекарите за упражняване на тяхната професия, което от своя страна ще доведе до ограничаване правата на пациентите.

Въвеждането на „електронизацията“ в системата на здравеопазването е сложен процес, свързан с допълнителни ангажименти, разходи и време, които следва да бъдат разпределени между всички участваща в него страни. За нас общопрактикуващите лекари единственият приемлив и работещ вариант е да остане сега съществуващата възможност да се изписва „бяла рецепта“ в хартиен или електронен вариант, пишат от НСОПЛБ. 

Оттам предлагат да се обмисли възможността "зелените" и "жълтите" рецепти за отпускане на лекарства, съдържащи наркотични вещества, да бъдат само в електронен вариант.

От 1 май 2022 г. предписването на лекарствени продукти, което се извършва на рецептурна бланка с бял цвят да се извършва само в електронна форма, това предвижда проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews