Гинес обявиха кой е мъжът живял най-дълго с присадено сърце

OFFNews 09 февруари 2024 в 11:02 1161 0

Берт Янсен

Снимка Би Би Си

Берт Янсен със семейството си

Рекордите на Гинес официално обявиха човека с най-дълъг живот след сърдечна трансплантация, извършена в Англия - Берт Янсен, 57-годишен от Нидерландия. Той живее 39 години с донорското сърце, получено в болница "Харфийлд" в Лондон през 80-те години на миналия век, съобщи Би Би Си.

На 17 години Янсен се разболява от грип и е диагностициран с кардиомоипатия. Това е състояние, което влияе на способността на сърцето да изпомпва кръв в тялото. Кардиологът в родината му поддържа връзки с болница "Харфийлд" в Лондон и с пионера в областта на трансплантациите сър Магди Якуб, който в крайна сметка извършва операцията на 6 юни 1984 г., когато пациентът навършва 18 години.

По това време в Нидерландия все още не се правят трансплантации.

"Всичко мина много бързо. Само седмица след като пристигнах в "Харфийлд", се оказа, че има две сърца от голяма автомобилна катастрофа в Лондон. Имах съвпадение с едно от тях и сърцето беше трансплантирано. Както ми каза д-р Матарт около 30 години по-късно, това трябва да е било перфектното съвпадение", разказва мъжът.

Новото сърце му е позволило бързо "да се върне към добро качество на живот", да играе тенис и волейбол и да си осигури работа на пълен работен ден.

Той се жени за съпругата си Петра през 1996 г., раждат се синовете им Гуидо и Иво съответно през 1996 г. и 2000 г., а сега е запален летец.

Берт Янсен, снимка: Би Би Си

"Едно от постиженията, с които най-много се гордея, е, че заедно със съпругата ми Петра и родителите ни построихме къщата си тухла по тухла", споделя Берт Янсен.

„Фантастична новина е да чуем, че един от първите пациенти с трансплантация на "Харфийлд" продължава да живее пълноценен и щастлив живот", коментира новината д-р Фернандо Риесго Гил, консултант кардиолог и ръководител на службата за сърдечна трансплантация в болницата.

По данни на местния регистър 7314 възрастни са в активния списък на чакащите трансплантация в Обединеното кралство, пациентите под 18 години са 248. 334 души чакат сърца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика