Ето кои зеленчуци нормализират кръвната захар

OFFNews 11 юни 2024 в 08:30 2884 1

зеленчуци

Снимка Pixabay

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Изследователи от университета "Едит Кауан", Австралия, са установили, че консумацията на зелени листни зеленчуци и кръстоцветни такива нормализира нивата на кръвната захар и подобрява инсулиновата чувствителност, съобщава сайтът на учебното заведение.

Анализът на австралийските учени е обхванал повече от 8000 души над 25-годишна възраст. По време на първия етап те са попълнили специални въпросници за оценка на качеството на храненето. Учените са се фокусирали върху оценяването на количеството зелени листни зеленчуци - маруля, спанак, рукола, кориандър, копър, и зеленчуци от семейство Кръстоцветни като броколи, брюкселско, карфиол и бяло зеле, консумирани от участниците.

Изследователите след това са взели кръвни проби от доброволците, за да определят нивата на захарта, серумните нива на инсулина, инсулиновата чувствителност и функцията на бета-клетките на панкреаса. Тези клетки играят основна роля в хомеостазата на глюкозата и производството на инсулин за нуждите на организма.

Резултатите от изследването са показали, че повишената консумация на зеленчуци като цяло е свързана с по-ниски нива на глюкоза в кръвта, докато увеличеният дял на зеленолистните и кръстоцветните зеленчуци корелира с подобрена инсулинова чувствителност и нормализиране на нивата на този хормон.

Когато инсулиновата чувствителност е намалена, глюкозата от храната не може да навлезе в клетките и нивото й в кръвта се повишава. Това нарушение на въглехидратната обмяна увеличава риска от развитие на диабет тип 2, патологии на сърцето, кръвоносните съдове и някои други заболявания. Ако клетките са чувствителни към инсулина, разпределението му в организма протича нормално. Неизползваната глюкоза не се складира в организма.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    22553

    1

    dolivo

    11.06 2024 в 09:24

    опевидно, като не бухаш въглехидратно съдържащи брашна и захари, ясно че ще се подобри.

    тези открили топлата вода

    Което обаче е по-неинтуитивно е, че похапването на месо и мазнини има подобен ефект.

    ха сега комбинирай, и се получава мешана скара със щедра зелена салата.

     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх