ЕС обмисля премахване на цветовите зони при пътуване от май

OFFNews 22 февруари 2022 в 17:13 1905 1

До 30 април Съветът на Европа ще прецени дали да отпадне т. нар. цветна карта, която отчита разпространението на COVID-19 в отделните държави по света, предаде БТА.

Досега картата се използва като едно от условията за преценка какви мерки да бъдат налагани на пътуващите от чужбина. Ако предложението бъде прието, занапред мерките ще бъдат изцяло съобразявани с пътника, а не с това откъде той пристига.

Съветът на ЕС съобщи още, че е приел днес промени, свързани с пътуванията по несъществени поводи от чужди държави.

Според одобрените препоръки преминаването на външните граници на ЕС все още ще бъде обвързано с това дали пътниците са ваксинирани, преболедували и дали са преминали изследване PCR в последните 72 часа преди пристигането, както и откъде идват. Мерките няма да засягат децата до 6 години.

Държавите от ЕС запазват правото да налагат изследване или карантина за пътуващите по несъществени поводи. Предвижда се, ако пътуващите са ваксинирани с одобрен от ЕС или СЗО препарат, да бъдат пропускани без допълнителни изисквания.

Уточнява се, че това важи за имунизираните, от чиято ваксинация са минали поне 14 и по-малко от 270 дни. За преболедувалите ковид сертификатите ще се признават, ако от издаването им са изминали до 180 дни.

Новите препоръки влизат в сила от 1 март.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови