Епидемиолог: Децата трябва да бъдат включени във ваксинационния план

OFFNews 20 април 2021 в 12:55 893 0

Децата трябва да бъдат включени във ваксинационния план, защото ще останат незащитена срещу COVID-19 група. Това мнение изрази по БНР д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и университетски преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

„Ние не можем тях да ги оставим незащитени", коментира епидемиоложката и даде пример с включването на децата във ваксинационните планове на САЩ и Австралия.

Тя коментира и поставянето на втора доза от Оксфордската ваксина:

"Хората, които не са имали проблем при първата доза, няма пречка да си поставят и втората. Според клиничните изпитвания трите ваксини са с еднакъв профил на безопасност.“

Класическите тромбози са доста различни от тези необичайни редки тромбози, подчерта Христиана Бацелова. Младите жени могат да се консултират със специалисти, преди да стигнат до фургона за имунизация, ако използват зелените коридори, поясни тя.

Според д-р Бацелова за имунната система няма значение начинът, по който ще бъде въведен антигенът. 

„Имунната система реагира на спайк протеина, а как той ще бъде въведен – нея това не я интересува“, поясни д-р Христиана Бацелова, като уточни обаче, че все още няма категорични и окончателни резултати.

„На този етап фирмите производители не препоръчват смесването на двете ваксини, тъй като нямаме научни данни.“

Във всяка държава имаше намесване на политиката в епидемиологията. Това в историята се е случвало и преди и не води до добър резултат, заяви в заключение специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!