Епидемията от морбили затихва, най-много са заразените в София

OFFNews 19 септември 2019 в 12:05 1498 0

Снимка БНТ

„1158 са вече болните от морбили у нас и слава Богу, нямаме починало дете. Епидемията сериозно затихва. Това е свързано с летния сезон и взетите мерки“, каза пред БНТ1 проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите му епидемията е ликвидирана в областите Бургас, Кюстендил и Пазарджик, където е имало по няколко десетки болни, главно деца.

„Проблемът в момента е София-град. Последните седмици имаме по 3-4 болни, които са главно деца, преди имунизационна възраст – 13 месеца, когато се ваксинират за морбили, паротит и рубеола“, заяви проф. Кантарджиев.

Той сподели, че в Израел дори се коментира въпросът дали родените след 1960 г. да не бъдат ваксинирани за морбили, тъй като тези хора са само с 1 ваксина. Последните 15-20 години ваксинацията се прави с 2 инжекции.

Експертният съвет по морбили у нас настоява масовата имунизация да обхваща само застрашените групи, които боледуват.

„Опитът ни от началото на епидемията беше много неприятен. Оказа се, че деца, които бяха регистрирани като ваксинирани нямат антитела за рубеола и заушка, което означава, че не им е правена имунизация. Не бива да се допуска да се пише, че някое дете е ваксинирано, а да не му е поставена ваксина. Това е най-голямата грешка.

Втората грешка, която беше допусната, е вътреболничното разпространение на морбили и то в централни болници в София. Забави се имунизацията на рискови контингенти. Срамно е за една държава, която претендира със система на здравеопазването, да има циркулиращо морбили. Ако не го ликвидираме до февруари месец, влизаме в групите на държавите с вътрешно разпространение на морбили“, допълни проф. Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови