Експерти от ЕС: Рискът от втора вълна на заразата е между умерен и висок

OFFNews 12 юни 2020 в 15:03 1614 0

Рискът от втора вълна на заразата с COVID-19, която да наложи повторното налагане на карантинни мерки в Европа, е между умерен и висок, съобщиха днес здравни експерти от ЕС, цитирани от Ройтерс. Развитието на ситуацията зависи от постепенното разхлабване на ограниченията и от това как хората ги спазват.

Според оценката на пандемичния риск от Европейския център за контрол и превенция на болестите, през следващите седмици може да се се очаква умерен ръст на заболяванията, макар че пикът на предаването на заразата в повечето европейски страни е преминал.

"Пандемията не е приключила", каза директорката на базирания в Стокхолм център Андреа Амон в изявление, съпътстващо публикуването на прогнозата. Макар че има тенденция към спад на заразените от COVID-19 в Европа, необходими са още усилия за ограничаване на разпространението на заразата", посочи тя.

Амон акцентира върху спазването на препоръките за физическо дистанциране, поддържане на добра лична хигиена и поведение при кашляне и кихане.

В навечерието на летния сезон на отпуските, когато страните членки на ЕС разхлабват ограниченията, има риск хората да не спазват стриктно препоръчаните мерки, които все още са в сила, поради "умора от изолацията", предупреди тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови