Експерти: Белината "чудо", която се предлага като панацея срещу рак и аутизъм, може да е смъртоносна

Само в САЩ са починали 7 души от подобни препарати, а стотици други са получили сериозни здравословни проблеми

OFFNews 21 август 2019 в 11:31 6671 2

Полиция и прокуратура затвориха лаборатория за белина „чудо”, предлагана като лекарство срещу рак и аутизъм. Miracle Mineral Solution (MMS) е опасен химикал, чието действие е сходно, но дори по-опасно от това на белината. Уеб сайтът, който предлага този препарат, беше закрит в момента, в който търговците разбраха за разследването на bTV.

За „Тази сутрин” главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че продуктът е незаконен и няма произход, а човекът, който го продава, няма никаква лекарска квалификация.

Експертът заяви, че себестойността на продукта е равна на стотинки, а в уеб страницата той се продава срещу 45 лв. за 200 мл. След акция на РЗИ–Бургас и полицията са иззети опасните препарати от лабораторията в Бургас.

По думите на лекаря, само в САЩ са починали 7 души от подобни препарати, а стотици други са получили сериозни здравословни проблеми. Много хора отказват да подадат сигнал след употреба на подобни химикали, защото или се срамуват или не вярват на традиционната медицина.

Експертът по обща и неорганична химия към БАН Нина Нанкова обясни, че въпросният продукт е по-опасен от белина. Според нея той е силен окислител, който при взаимодействие с вода образува киселини. Може да предизвика сериозни
раздразнения, изгаряния на очите и носната лигавица. Зависи от приетата доза и разреждане.

Нанкова посочи, че в зависимост от погълнатото количество продуктът може да бъде смъртоносен. Също така MMS не е селективен дезинфектант – т.е. не убива само вредните бактерии, а дори и тези, които са полезни за тялото.

Светослав Стаматов - човекът, който разпространява вредния продукт - заяви пред камерата на bTV, че „лекарството” не се използва за болести. Въпреки това на уеб страницата става ясно, че "лекува" заболявания, с които дори модерната медицина има все още трудности.

По указание - течността трябва да се приема по 8 пъти на ден, както и да се впръсква 2-3 пъти. Освен в България, MMS е търсен продукт в редица страни, включително и в САЩ. Миналата седмица той беше определен от американската здравна администрация (FDA) като опасен за здравето продукт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4006

2

yetti

23.08 2019 в 12:22

"в зависимост от погълнатото количество продуктът може да бъде смъртоносен".
Кой продукт не може да бъде смъртоносен ако се предозира?
А лекарствен продукт?

За 30-40 години в САЩ имало 7 смъртни случая? А колко смъртни случая има в България от съвсем легален алкохол?