Е-регистърът на желаещите да се ваксинират ще е готов до края на февруари

Борисов отхвърли обвиненията на президента, че правителството насажда паника

OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2021 в 14:28 991 0

До края на февруари ще бъде готов електронен регистър на желаещите да се ваксинират български граждани, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на работното съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов.

Проектът за е-регистър се разработва съвместно с Информационно обслужване, като целта му е всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, да попълни електронно своята заявка, за да има възможност да избира дали да се ваксинира от личния си лекар или от лечебно заведение. 

"Очакваме този проект да бъде готов до края на февруари и в началото на март да имаме готовност да заработим със системата", докладва проф. Ангелов.

Здравният министър отбеляза, че е изключително добра тенденцията излекуваните са десет пъти повече от новите случаи. Тази седмица Ангелов ще внесе за разглеждане от Министерския съвет на промени във ваксинационния план. Така изборната администрация ще бъде включена в третата фаза на имунизацията, която се предвижда да протича успоредно с втората фаза.

"Най-разумно действаме с ваксинацията, пазейки и втората доза. Същевременно прилагаме най-меките мерки", отбеляза премиерът Бойко Борисов и напомни, че докато в други страни има въведен вечерен час и не достигат легла в болниците, в България на практика има абсолютно свободно движение на хората.

Борисов категорично опроверга твърденията на президента Румен Радев, че правителството насажда паника.

"Считам, че това, което казва президентът Радев, не е вярно. Най-меките мерки са в България. Чакаме да видим резултатите след връщането на учениците в клас и ако са положителни, веднага ще се обърнем към ресторантьорите", обеща Борисов. И допълни, че при определянето на мерките за справяне с пандемията правителството се съобразява единствено с медицинската експертиза.

"В момент, в който други държави се свиват до вечерен час, ние отваряме още 3-4 бизнеса днес, а от четвъртък ще тръгнат и учениците. Не е политическо решението за затваряне на ресторантите, а медицинско и в момента, в който ми подадете знак, в този ден здравният министър ще разреши дадения тип дейност. Всички сектори се стараем да заработят максимално бързо", бе категоричен премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови