Два нови случая на западнонилска треска у нас

OFFNews 15 август 2019 в 15:55 2154 0

Два нови случая на западнонилска треска са потвърдени от Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести, съобщиха от здравното министерство. 

В единия случай се касае за внос на инфекцията от Кипър. Заболелият е български гражданин на 48 г. от област Пазарджик, строителен работник, пребивавал последните 2 месеца и развил клинични симптоми на заболяването в Кипър. При пристигането си обратно в България е с повишена температура, световъртеж и отпадналост и веднага е хоспитализиран в МБАЛ – Пазарджик.

Другият заболял е мъж на 41 г. от гр. София, който е хоспитализиран с неврологична симптоматика в столично лечебно заведение за болнична помощ. Проведено е епидемиологично проучване на случаите и са изяснени механизмите и мястото на заразяване.

Западнонилската треска не се предава от човек на човек и болният не е опасен за живеещите с него лица. Основните мерки за превенция се състоят в намаляване риска от ухапване от комари, които са основните преносители на заразата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови