Доц. Околийски: Не може да се поставя втора доза от различна ваксина

OFFNews 13 април 2021 в 09:42 2044 0

Не може да бъде поставяна втора доза от различна ваксина, защото няма клинични изследвания, че това ще бъде ефективно, обяви представителят на Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски пред БНТ.

Преди няколко дни говорителката на СЗО Маргарет Харис обясни, че липсват достатъчно данни за възможните рискове при поставяне на първа доза от ваксината на "Астра Зенека" и втора - от препарат на друга компания. И също бе категорична, че смесване на ваксини не бива да има.

"Никой не си даваше сметка какво ще бъде влиянието на коронавируса върху психиката на хората, които го преболедуват", допълни доц. Околийски, като цитира изследване на Оксфордския университет и СЗО, според което всеки трети преболедувал развива някакво психично страдание до 6 месеца.

То се изразява в депресия, паническо разстройство, може да се отключат и по-дълбоки страдания. Те биха имали сериозно въздействие не само индивидуално върху човека, но и обществено, което пък води до сериозни социални и икономически загуби, обясни доцентът.

Според него решението трябва да е мултисекторно, тъй като това не е проблем само на здравната система. Въпрос е на политически ангажимент на най-високо ниво. "В тази област не трябва да се хабят гръмки думи, а да се инвестират сериозни средства", призова доц. Околийски.

Нужна е и законодателна инициатива в следващия парламент, за да бъде гарантирана безопасността на уязвимите групи, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!