Доц. Любомира Гломб: Очаква ни спокойно лято

OFFNews 11 февруари 2022 в 12:45 1070 0

Може би ни очаква спокойно лято, прогнозира в предаването "Твоят ден" на Нова нюз вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доц. Любомира Николаева - Гломб и обясни - много хора преболедуваха, което означава, че в следващите 3 месеца ще имат имунитет, още около 2 млн. са ваксинирани.  

По думите ѝ у нас трайно се пречупва тренда на разпространението на инфекцията, тъй като излекуваните са повече на дневна база, но ще мине време, преди тази тенденция да се прояви при хоспитализираните и починалите от инфекцията.

По повод зеления сертификат тя заяви:

"Зеленият сертификат беше мярка, замислена за осигуряване на мобилността. Ние в България малко повече се оплакваме. Мерките у нас никога не са били до такава степен строги, както в други страни. Сега реакции има в обществата, които се умориха от мерки. Там някои бизнеси изобщо затвориха, големи производствени предприятия спряха работа. Колко са хората глобени за неправилно носене на маски у нас например? За 2 години ние не се научихме да ги носим правилно", каза тя и допълни, че в обществата с 90% ваксинирано население сертификатът наистина губи своята стойност.

По думите на вирусолога у нас, освен Омикрон, циркулират и двата му подварианта. Според нея това не е притеснително за ваксинираните.

"Притеснявам се, че заради мантрата, че Омикрон протича леко, много хора ще отложат ваксинацията си. Никой не е казал, че при Омикрон всички случаи са леки. Вярно е, че рискът е по-нисък, но по-ниският риск в никакъв случай не означава нулев", заяви тя и призова хората със съпътстващи заболявания да се имунизират.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови