Бургас е на прага на грипна епидемия

Щамовете "Виктория" и "Дарвин" върлуват у нас, показва справка на Националния център по заразни и паразитни болести

OFFNews 10 януари 2023 в 09:57 3337 0

грип

Снимка Unsplash

грипен вирус

Расте броят на болните от грип в Бургаска област. Регионът е пред обявяване на грипна епидемия. Днес се очаква извънредно заседание на Областния кризисен щаб, който трябва да реши дали да бъде обявена грипна ваканция за учениците.

Повишаването на случаите е регистрирано с началото на 2023 г. Анализът показва, че регионът е в предепидемичен период. Очакваме доклада на областната управа, за да бъде направено предложение за обявяване на грипна епидемия. Болните през седмицата 2-8 януари са 383, обясни д-р Мирослава Киселкова от РЗИ Бургас.

По думите ѝ епидемия може да бъде обявена, когато случаите станат 474. 

Най-висока е заболеваемостта при децата на възраст от 0 до 4 години, следват децата от 5 до 19 години, а най-малко заболели са регистрирани във възрастовата група 30-64 години, посочи тя.

Справка на Националния център по заразни и паразитни болести сочи, че през периода 29.12.2022 - 09.01.2023 г. в са доказани 24 грипни вируса A(H1N1)pdm09/Виктория и 20 грипни вируса A(H3N2)/Дарвин. На 09.01.2023 г. е доказан и първият за сезона грипен вирус тип В - B/Виктория.

Вирусите са открити в носогърлените секрети на пациенти на домашно лечение от София и Разград и на хоспитализирани пациенти от София, Шумен, Дупница, Търговище, Стара Загора, Сливен, Перник, Бургас и Пазарджик.

Общо през сезон 2022-2023 г. (до 09.01.2023 г.) в лабораторията са доказани 38 грипни вируса A(H1N1)pdm09, 47 грипни вируса A(H3N2) и един грипен вирус тип В.

Как да различим грип от COVID?

Симптомите на грипа и коронавирусната инфекция са сходни, но при грипните вируси началото на заболяването е по-внезапно. Човек повишава температура внезапно, появяват се главоболие и мускулни болки, предупреждават експертите. При коронавирусната инфекция началото е по-бавно. Най-сигурната идентификация е като се направи тест.

Какви може да са симптомите на грип?

Най-честите прояви са кашлица, хрема или запушен нос, възпалено гърло, главоболие, болки в тялото, треска, умора. Възможно е да се появи диария и повръщане.

Кои са най-застрашени?

Най-застрашени са децата от 0 до 4 години, възрастните над 65 г. и бременните жени. Към рисковите групи се отнасят и хората с хронични заболявания: бронхо-белодробни (ХОББ, астма и др.), сърдечносъдови, бъбречни, чернодробни, метаболитни (диабет), със заболявания на кръвта (анемии, хемоглобинопатии), с ослабена имунна система или със затлъстяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови