Под 30% от учениците болни от вирусни заболявания. Кога се обявява грипна ваканция?

Александра Маркарян 09 януари 2023 в 12:46 3971 0

Класна стая

Снимка pexels.com

На този етап не се налага обявяването на неучебни дни заради повишена заболеваемост от респираторни заболявания - съобщи МОН.

Заразените от вирусни заболявания ученици на национално ниво са по-малко от 30%, което би наложило обявяването на неучебни дни за цялата страна, съобщи зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова днес. В контекста на очакваната грипна вълна, тя обясни какви стъпки могат да се предприемат.

Ако една или няколко паралелки в едно училище има много болни деца, директорът може да преустанови присъственото обучение само в тези класове и учениците в тях да преминат към онлайн обучение от вкъщи, докато останалите ученици в училището учат присъствено. Няма нормативно изискване точно определен процент да са заболели, за да може директорът да издаде такава заповед.

Решение може да се вземе и на регионално ниво - за община/район. В този случай то е на РЗИ.

При достигане на 30-процентна заболеваемост на учениците в цялата страна, може да се обявят неучебни дни със заповед на министъра на образованието.

Въпрос за евентуално обявяване на грипна ваканция повдигна председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на столичното 119-о училище Диян Стаматов. В петък са отсъствали 264 от учениците (17%), със 70 повече от предишния ден. "Кое е по-добре - попита в публикация във Фейсбук той - кратка грипна ваканция или пет дни онлайн (обучение)?".

Вчера той настоя за обявяването на грипна ваканция при висока заболеваемост:

Позицията на МОН е, че трябва да има максимално дълго време присъствено обучение и че засега епидемичната обстановка не налага обявяването на неучебни дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови