Доц. Кунчев: До седмица водата в пострадалите курорти няма да е подходяща за къпане

Учудва ме невероятният хъс да се намери нещо, което да покаже колко е мръсно Черноморието ни, коментира главният държавен здравен инспектор

OFFNews 08 септември 2023 в 12:00 2448 1

Ангел Кунчев

Снимка БГНЕС

доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Вероятно до края на другата седмица, водата в пострадалите от бурята курорти няма да е подходяща за къпане. Нашата система за контрол ще продължи. Рискът от зарази не е огромен, трябва да дадем на морето този период от седмица, в която да се самоочисти, всичко да се утаи, да се разреди, до допустими нива.

Това каза в предаването "Твоят ден" по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Имам представа какво има там, защото служителите на РЗИ Бругас участват в тези проверки и винаги, когато има сигнал за нещо неясно, са на място. Засичали сме случаи на опити да се отвеждат канални води от малки заведения директно в морето, но слава Богу не толкова често особено в последните години", каза доцентът.

Наводнението оголи затрупан с камъни фекален отвод на плаж ''Хармани''

Едно ме учудва най-много – този невероятен хъс да се търси и да се намери нещо, което показва колко е мръсно нашето Черноморие. Това не го приемам. Иначе винаги, когато има съмнение, няма нищо лошо да се подаде сигнал и да се търси истината. Тези тръби отвеждат дъждовна вода така както се прави във всички населени места. Отиват на най-ниското място и се отвеждат в реки или в море. Естествено, че трябва да бъдат под пясъка, за да не пречат на плажната ивица. Знае се къде са поставени. Обикновено се заустват в морето, недалече, но това не е отходна вода. Това е нормалната природна вода, която пада при валежи. Тя не е чиста, отмива всичко по повърхността и затова е такъв цветът. Цветът бил кафяв – хайде посочете ми една река до морето, която не е със същия цвят. Ами много естествено да, мирише. Знаете ли какъв репортаж гледах само преди няколко дни от Китен? Една жена се възмущава колко мръсен бил плажът и камерата показва купчина водорасли, изкарани от морето, които по естествен начин гният и миришат. Това са нормални гнилостни процеси. Да, по-добре е това да се почисти, да се зарови в пясъка, където гние. Това са нормални природни процеси, каза Кунчев в коментар за откритите тръби на плаж в Китен и Царево.

Тръбата на плажа в Китен е за дъждовна вода, заяви кметът

Твърденията му опровергава микробиологът от Активни потребители Сергей Иванов, с документ, от който става ясно, че откритото "заустване" на плажа в Атлиман е незаконно, тъй като подобно съоръжение не е регистрирано.

Укритите ''законни'' зауствания на плажовете

"Ако на Атлиман действително има тръба за дъждовна вода, защо тя е старателно укрита от досието плажа? Всяка лъжа трябва да има някакви граници", предупреди Иванов.

Споед доц. Кунчев отзвукът в социалните мрежи е негативен заради недоверието към институциите на много нива.

Чета във Фейсбуки си мисля – Боже, сега ако кажа, че всичко е измислица и резултатите наистина са лоши, сигурно ще стана национален герой. Ами откъде да ги измислим тези резултати? Заядоха се с това, че не сме работели правилно. Знаете ли колко пари даваме за акредитация на лаборатории? Знаете ли колко струва това да имаш минимум 16 проби от 100 места по Черноморието, за да казваш какво е качеството на водата и да затвориш плаж когато има риск, което сее случвало и ние го правим? Но когато няма – да си измисля лоши резултати ли?, риторично запита главният държавен инспектор.

Той съобщи, че проби за качеството на морската и питейната вода в засегнатите от бурята райони започват да се вземат от днес и впоследствие ще бъде съобщено къде водата става за къпане и коя вода е за пиене. Пробите се вземат едва сега, тъй като до три дни от бедствието няма смисъл, уточни доцент Кунчев.

Той предупреди, че водата в кладенците категорично не е за битови нужди и добави, че е издадено предписание за масово дезинфекция. Издадени са и предписания към медицинските центрове и общопрактикуващите лекари.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки