Доц. Киров: Антибиотиците се сатанизират, назначаването им в подходящ момент е обосновано

Хората се свързват с личните лекари между 2 и 5 дни след появата на симптоми, коронавирусът навлиза по-елегантно в организма

OFFNews 04 декември 2020 в 08:23 5763 0

90% от общопрактикуващите лекари не смятат, че появата на COVID-19 е основание за назначаването на антибиотици.Това показва онлайн анкета, стартирала на 22 ноември, на която са отговорили близо 700 общопрактикуващи лекари.

Това заяви доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари, по БНТ. Според него, антибиотиците се сатанизират и назначаването им в подходящ момент е съвсем обосновано.

Сред най-често срещаните първи симптоми на COVID-19 е температурата от 37,5 или 38 градуса. Тя обикновено продължава между 5 и 10 дни. Загубата на вкус и обоняние не е толкова рядко срещана, но обикновено се появява след третия ден. По-често се случва при млади хора, но го има и при възрастните, обясни доц. Киров. 

"При загубата на вкус и обоняние заболяването протича значително по-леко. Това може да продължи от една седмица до един месец", допълни доц. Киров. 

Според анкетата, хората се свързват с личните лекари между втория и петия ден от появата на симптомите. Доцентът призова да се обръщат към медиците още на първия ден, защото това има значение за идентификацията на вируса.

"Те се колебаят, защото вирусът навлиза по-плахо, по-елегантно в нас, но пък проблемите, които може да създаде, са огромни", категоричен беше доц. Киров.

Според анкетата, масово общопрактикуващите лекари смятат, че пациентите трябва да могат да бъдат хоспитализирани с коронавирус при усложнения, на базата на бързите антигенни тестове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови