Доц. Гломб: Очакваме слаба грипна вълна

OFFNews 19 ноември 2021 в 10:54 950 0

Снимка Архив

Миналата година почти не се регистрира грипна вълна. Този сезон очакваме също да бъде по-слаба, защото в Южното полукълбо е била по-слаба, но какво ще стане - никой не знае. Трябва да посрещнем неизвестното подготвени, каза доц. д-р Любомира Николаева-Гломб по БНТ.

В момента в България грип няма и сега е моментът да се ваксинираме срещу грип, подчерта вирусологът. Обикновено у нас грипът идва в началото на януари.

В България имаме една от най-успешните ваксинационни програми - тази за превенция на грипа при хора над 65-годишна възраст и подчертавам, че няма нищо страшно във ваксината срещу грип. Напротив, тя би спестила много усложнения, подчерта доц. Гломб. Ваксината е безплатна за хората над 65 години. За тази година са заявени повече дози, миналата година имаше желаещи да се ваксинират, а ваксини нямаше, допълни тя.

Грипната ваксина отдавна е препоръчителна и за бременните жени. добре е те да си поставят и COVID ваксина, подчерта вирусологът.

Разпространението на COVID-19 е понамаляло, но не е отминало. Затова трябва да продължим да спазваме мерките, ваксинацията също трябва да продължи със съответния темп, както и тестването. Оптимистичните резултати не трябва да ни карата да се отпускаме, подчерта доц. Любомира Николаева-Гломб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови