Добавките с Омега-3 предпазват от стрес

OFFNews Последна промяна на 21 април 2021 в 09:35 1410 0

Високите дневни дози хранителни добавки с Омега-3 мастни киселини могат да забавят ефекта от стареенето, като намаляват вредите и усилват защитата на клетъчно ниво по време и след стрес, съобщи електронното издание МедикълЕкспрес.

Изследователи от университета на щата Охайо установиха, че дневните дози добавки, съдържащи 2,5 грама Омега-3 мастни киселини дават най-добри резултати в укрепването на съпротивата на организма срещу вредите от стреса.

В сравнение с плацебо групата, участниците в експеримента, приемали Омега-3, са произвели по-малки количества от хормона на стреса кортизол и по-ниски нива на противовъзпалителни протеини по време на стресови ситуации.

Добавките помагат на устойчивостта на стрес - намаляват вредите по време на стресова ситуация и след остър стрес, подкрепят противовъзпалителната активност и защитата на клетъчните компоненти, които се свиват в резултат на стареенето, смятат учените.

"Резултатите ни означават, че добавянето на Омега-3 в организма е една сравнително проста промяна, която хората могат да направят, за да постигнат положителен резултат в прекъсването на връзката между стреса и отрицателното му въздействие върху здравето", каза Анелиз Мадисън, ръководител на изследването и специализант по клинична психология в университета в Охайо.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Молекюлар Сайкайътри".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови