Дневен център на лица с тежки увреждания откриха в столицата

OFFNews 30 май 2024 в 13:45 736 0

инвалидна количка

Снимка Getty Images

Центърът е разположен в кв. "Слатина"

Първия Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания беше открит в София. Центърът е с капацитет 30 места и е първият, в който има заместваща грижа. Това каза пред журналисти заместник-кметът в направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" Надежда Бачева по време на откриването на Центъра, цитирана от БТА.

Зам.-кметът обясни, че в центъра хората могат да оставят близките си с увреждания, когато им се налага да влязат в болница например. Бачева посочи, че когато е видяла мястото за първи път преди две години са ѝ казали, че Столичната община губи 1,2 млн. лева финансиране, защото услугата не е започнала. С усилията на колегите и доста упорита работа, в момента този център е факт, посочи зам.-кметът. Тя обясни, че центърът разполага и със "заместващата грижа", което значи, че лицата с увреждания могат да останат за няколко дни, а дневният център е от сутрин до късния следобед, когато хората имат различни активности, зали за терапии и други.

Центърът набира персонал, като за момента има медицинска сестра, директор, както и социален работник, който отговаря за лицата с тежки множествени увреждания. Бачева посочи, че Столичната община работи в посока за по-добра инфраструктура за хората с увреждания, като целта е подлезите и тротоарите в столицата също да бъдат достъпни за хората с увреждания. "Надявам се, до края на мандата София да стане достъпна за хората с увреждания.", посочи Бачева.

По време на откриването на Центъра присъства и кметът на район “Слатина” Георги Илиев, който посочи, че се обособява група от социални предприятия и грижа за хора с увреждания на територията на район "Слатина". Смятаме да продължим да развиваме района в посока на социални услуги, добави Илиев.

Кметът на района обясни, че сградата е била в много лошо състояние, а ремонтът е струвал доста. Парите бяха осигурени от Столичния общински съвет, добави Илиев. По думите му до две години навсякъде в район "Слатина" ще бъде достъпно за хора с увреждания.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх