Директорът на Александровска: Връчени са актове за нарушения при обществените поръчки

OFFNews 07 септември 2021 в 18:28 2820 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"/Архив

Констатирани са много сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки в Александровска болница. Връчени са актове, но не знам дали на проф. Ангелов или на проф. Богов. Това съобщи на брифинг новият директор на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов.

Той уточни, че все още не е взето решение дали да се заведе иск в полза на болницата, тъй като няма становище на юристите. По думите му освен първоначалния доклад от одита на здравното министерство има още два доклада, които също са предадени на прокуратурата. Според Атанасов отговорността не може да е само на бившия директор проф. Ангелов, тъй като отговорност носи и Съветът на директорите по онова време.

"Резултатите от проверките вече бяха оповестени, сега фокусът ни е съсредоточен върху дейностите за извеждане на болницата от това състояние. Предприели сме мерки, изготвен е план за оптимизиране на дейностите и преструктуриране на разходите и за превеждане на приходите към разходите така, че да можем постепенно да ликвидираме просрочията и да сведем загубата до нула, и ако можем да изведем болницата на печалба", каза директорът на УМБАЛ "Александровска".

Той посочи, че е утвърдена инвестиционна програма, която е насочена към подобряване на условията за работа и привличане на пациенти. Разработва се програма за включване на нови дейности, които биха донесли приходи.

Директорът припомни данните за финансовото състояние на лечебното заведение:

"Общата финансова загуба към момента е 70 млн., но това е загуба с натрупване в годините. От 2013г. насам всяка година текущите загуби са между 3 и 6 млн. лв. Всяка година разходите са превишавали приходите. Просрочените задължения към момента са 35 500 489 лв. Общите задължения са около 52 млн. На 35 млн. е минал падежът", посочи директорът.

Има ли опасност болницата да обяви фалит?

"Фалит може да се обяви, когато стане напълно неплатежоспособна и обяви несъстоятелност. В случая не е в такова състояние, но е под заплаха. Ако не намерим начин да погасим в нормални срокове тези 35 млн. лв., доставчиците могат да заведат съдебни процедури, да ги спечелят, и тогава с изпълнителен лист да блокират сметките на болницата. Така тя ще изпадне в пълна неплатежоспособност", обясни Атанасов.

Според него до такава развръзка няма да се стигне, тъй като "Александровска" разполага със "сериозен човешки ресурс и изключителни специалисти".

Какво е предприело новото ръководство?

"Водени са преговори с почти всички големи кредитори и повечето по-дребни. Към момента имаме някакви споразумения, те са готови да изчакат, докато предоставим окончателен погасителен план. Намеренията ни са след като преценим каква част от разходите да редуцираме, да изтеглим кредит с ниска лихва и по-дълъг срок на връщане, с който да елиминираме финансовата тежест от договорените просрочия. При лихва от около 3% ще се спести сериозна сума от наказателните лихви за просрочия. От тези 35 млн. лв. 24 млн. са с лихви над 7%, а останалите са без такива наказателни лихви. Ако за тях успеем да изтеглим кредит може до края на годината да редуцираме наполовина просрочените задължения", прогнозира д-р Атанас Атанасов.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови